Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica 200 godina rođenja

Bilo bi lijepo da Hrvatska danas ima političara poput Mažuranića

22.10.2014., Zagreb - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti svecano je obiljezila 200. obljetnicu rodjenja hrvatskog bana, politicara i pjesnika Ivana Mazuranica.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.10.2014.
u 15:09

U svom spjevu "Smrt Smail-age Čengića" u samo 1134 stiha pokazao je iznimnu zrelost jezika. To je djelo prevedeno na sve svjetske jezika. Mažuranić je klasik jer je genij jezika – ističe Krešimir Nemec

– Bilo bi lijepo da Hrvatska danas ima političara kao što je to bio Ivan Mažuranić da vodi hrvatske poslove – poželio je akademik Radoslav Katičić na skupu u HAZU u čast 200 godina od rođenja tog književnika, bana i jezikoslovca. Katičić je Mažuranića nazvao stožernom osobom Hrvatske, čovjekom koji je položio temelje suvremene Hrvatske. Podsjetio je i na njegovo porijeklo iz težačke, ali čestite obitelji koja se u Novi Vinodolski doselila iz Splita.

– Sve što danas postoji u Hrvatskoj, stoji na Mažuranićevim temeljima – rezolutan je Katičić. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je Mažuranićeve brojne reforme koje su izgradile uređeno građansko društvo, a među njima i uvođenje obvezne pučke škole te važne zahvate u zdravstvu i sudstvu. Krešimir Nemec Mažuranića je nazvao prvim klasikom novije hrvatske književnosti.

– U svom spjevu "Smrt Smail-age Čengića" u samo 1134 stiha pokazao je iznimnu zrelost jezika. To je djelo prevedeno na sve svjetske jezika. Mažuranić je klasik jer je genij jezika – ističe Nemec. Josip Bratulić govorio je o Mažuraniću kao predsjedniku Matice ilirske, a Nikša Stančić kao političaru i prvom banu pučaninu u hrvatskoj povijesti. 

>> HAZU obilježio stotu godišnjicu smrti Ivana Zajca

>> U Medijateci Francuskog instituta prikazani filmovi o Vaništi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije