Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žive od stare slave

10 najbolje plaćenih pisaca današnjice dokazuje da zarađuju radnici s 15 naslova godišnje

Author J.K. Rowling poses for photographers at a gala performance of the play Harry Potter and the Cursed Child parts One and Two, in London, Britain July 30, 2016. REUTERS/Neil Hall
Foto: Reuters
1/6
18.08.2016.
u 20:50

Od lipnja 2015. do lipnja 2016. deset najuspješnijih pisaca zaradilo je 269 milijuna dolara, ali to je mnogo manje nego godinu dana prije.

Iako se po medijima često može pročitati kako je pisana riječ u velikoj krizi, za neke to sasvim sigurno nije tako. Deset je najbolje plaćenih svjetskih pisaca između lipnja prošle godine i istog mjeseca ove godine zaradilo ukupno 269 milijuna dolara bruto, nabrojio je poznati američki poslovni magazin Forbes. To je i znatno manje nego godinu prije kada je deset najbolje plaćenih pisaca zaradilo 355 milijuna dolara, no još uvijek dovoljno impresivno.

Već treću godinu zaredom uvjerljiv primat drži James Patterson koji je u spomenutom razdoblju zaradio 95 milijuna dolara, šest više nego godinu prije. Njegov je uspjeh još i veći kada se zna da njegove knjige u pravilu ne doživljavaju ekranizaciju za koju se smatra kako može biti snažan motivator prodaje.

Patterson bez premca

Glavni lik njegovih romana, psiholog i istražitelj ubojstava Alex Cross dospio je na ekran 2012. godine, no bez prevelikog uspjeha na blagajnama, pa se uspjeh romana o njegovim istragama teško može tome pripisati. Patterson je iznimno plodan autor, godišnje izađe nekih 15-16 knjiga s njegovim imenom na koricama. Ujedno je i pisac koji ima najviše New York Timesovih bestselera u kategoriji za djecu, više od bilo kojeg drugog živućeg pisca. Ovaj je tiražni pisac i društveno odgovoran, i ove je godine odvojio milijun i pol dolara za potporu američkim školskim knjižnicama. Pokrenuo je prošle godine i biblioteku posvećenu djeci za koju će ponajviše pisati on sam uz još nekoliko odabranih pisaca. Niz je njegovih rekorda upravo nevjerojatan. Od 1976. godine prodano je 305 milijuna njegovih knjiga, napisao je ukupno 147 naslova od kojih je 114 bilo New York Timesovim bestselerima, godišnje proda knjiga koliko Stephen King, John Grisham i Dan Brown zajedno.

Koliko su djeca zahvalna publika, svjedoči i autor koji se nalazi na drugom mjestu – Jeff Kinney koji je zaradio 19,5 milijuna dolara, što je ipak manje od prošlogodišnja 23. Još je jedan dječji pisac u društvu najprodavanijih. Doduše, Rick Riordan posljednji je na listi s 9,5 milijuna dolara, lani je zaradio 13 milijuna, ali još je među najuspješnijima.

Vječna J.K. Rowling

Onda je tu J.K. Rowling, autorica najpopularnijih knjiga za mlađu publiku, onih o dogodovštinama Harryja Pottera, a ona od prošle godine piše i krimiće pod pseudonimom Robert Galbraith. Zarada joj je ostala ista, 19 milijuna dolara, no uspjeh Harryja Pottera donio joj je bogatstvo koje je u jednom trenutku doseglo i milijardu dolara.

Jedan je od veterana na listi i znameniti John Grisham kojemu je novi pravosudni triler Rogue Lawyer donio i povećanje prihoda, s 13 prošlogodišnjih milijuna na 18 ovogodišnjih, Stephen King nešto je manje uspješan s 15 milijuna dolara u odnosu na prošlogodišnjih 19, a još je veći pad zabilježila još jedna veteranka Danielle Steel koja je s prošlogodišnjih 25 milijuna pala na ovogodišnjih 15. Zaokružimo listu veterana Norom Roberts koja je zaradila 15 milijuna, tri manje nego lani. Ne treba provjeravati kako je Nora Roberts najpopularnija autorica u Večernjakovoj biblioteci. Da piščeva slava može brzo potamnjeti, svjedoči i ispadanje s liste Gillian Flynn, autorice Nestale. Plodove megauspješne serije Igre prijestolja i dalje bere George R.R. Martin, ove je godine zaradio 9,5 milijuna, ipak dva i pol manje nego lani.

>>Novak je pisac za štovatelje lijepog hrvatskog jezika

Komentara 1

DU
Deleted user
21:06 18.08.2016.

Odličan naslov članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije