Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderni Hamlet

ZKM s Frljićevom predstavom uspješno gostovao u Poljskoj

ZKM
Foto: arhiva ZKM
1/3
24.10.2016.
u 16:24

Gostovanje je održano nedugo nakon bure koju je u Poljskoj izazvalo Frljićevo "Naše nasilje i vaše nasilje"

Nakon što je predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića nakon nedavnog gostovanja na festivalu u poljskom gradu Bydgoszczu izazvala određene prijepore, pa i tužbu zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećaja gledatelja, Frljićev "Hamlet" u produkciji ZKM-a ostvario je uspješno gostovanje na 4. Međunarodnom festivalu svjetskih klasika u kazalištu Stefan Jaracz u Łodźu. 

- 21. i 22. listopada ansambl je izveo predstavu pred prepunim gledalištem, pet puta izlazilo na poklon i bio nagrađen dugim pljeskom. U tradiciji Festivala su razgovori poslije predstave u okviru kojeg je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković izrazila veliko zadovoljstvo nazočnošću na Festivalu kao i činjenicom da dolazi sa sasvim drukčijem Hamletom. Potvrdu za ove riječi dobila je iz publike koja je zaključila da su imali osjećaj da su vidjeli sve moguće interpretacije klasičnog Shakespearovog djela, no izvedba ZKM-a u režiji Olivera Frljić ih je iznenadila i otvorila novi pogled na predložak, koji odlično korespondira sa sadašnjim vremenom - priopćili su iz kazališta.

Izbornik festivala Roman Pawlowski istaknuo je da „Frljić koristi Shakespearov klasik kao bazu za gradnju suvremenog političkog trilera u kojem nitko nije nevin“, te dodaje da se u predstavi obnavljaju sjećanja na bivši rat u zemljama bivše Jugoslavije, kao i njegove posljedice. Izbornik, također, parafrazira Frljića koji je o svom viđenju Hamleta zapisao da “suvremeno doba u kojem živimo priziva novog Hamleta, kao ni jedno do sada“.

Podsjetimo, u predstavi naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a Ofeliju i Gertrudu Nina Violić. U ostalim ulogama su Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Jasmin Telalović, Goran Bogdan, Vedran Živolić, Petar Leventić i Milivoj Beader. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, a scenografkinja Petra Veber.

Komentara 2

BA
bakulušić
19:06 24.10.2016.

Ministrica će to znati vrjednovati. Bit će love. I neće biti kašnjenja,Ima se, može se!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:45 24.10.2016.

To je uspjeh hrvatske kulture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije