Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival

Zapostavljena forma - lutkarska predstava za odrasle - 'Kabanica' zatvara PIF

Kabanica
Foto: PIF
20.09.2014.
u 10:48

Posljednjeg dana 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF organizatori vjernim gledateljima daruju izvedbu predstave "Kabanica" studenata Umjetničke akademije u Osijeku večeras u 20 sati na Sceni Travno. Nastala je kao završni rad studenata 5. godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku te nam donosi u Hrvatskoj zapostavljenu izvedbenu formu: lutkarske predstave za odrasle. Odabir poznate Gogoljeve pripovijesti potaknut je dubinom, čistoćom rečenice, silinom atmosfere i živopisnim likovima.

Priča je to o skromnom titularnom savjetniku Akakiju Akakijeviču kojeg mehanizam bezlične svakodnevice i ljudske surovosti postavlja u bezizlaznu situaciju. Jačina nametnutih normi, obrazaca ponašanja i ustaljenosti, dovodi do dehumanizacije društva (lutke/odjeća/predmeti) spram neprilagođenog pojedinca (živi glumac), jedinog čovjeka među njima. Zvučnost Gogoljevih rečenica potaknula je animaciju riječi i zvuka i dala studentima mogućnost dočaravanja snažnih atmosfera i događaja.

 

 

"Diplomska predstava studenata glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku mudro je zaigrana i odlično animirana scenska igra, koja na pametan način stapa mladenaštvo i zrelost te sadržajni pesimizam i izvedbeni optimizam. Ujedno, ukazuje na beskrajne mogućnosti lutkarstva koje je davno nadraslo paravane, dvodimenzionalnu igru i "roštiljanje" štapnim lutkama", rekla je kritika o predstavi.

U sklopu završne svečanosti 47. PIF-a, proglasit će se i i najbolji na ovogodišnjem PIF-u. Završna svečanost PIF-a dar je organizatora festivala svim vjernim gledateljima koji su minulih pet dana dupkom punili kazališne dvorane i ovacijama ispraćali gledatelje. 

Zadnji dan 47. PIF-a otvara "Bambi"  u 11 sati u svom matičnom ZKL-u. Nakon što se Disneyev crtić 'Bambi' svima duboko urezao u pamćenje, ZKL se odlučio vratiti izvorniku Felixa Saltena, stavivši naglasak na očaranost, bezazlenost, upornost, nježnost, dražest, radost, oduševljenje i prijateljstvo. Nakon "Bambija" na posljednjoj ovogodišnjoj lutkarskoj radionici u EtnoArt galeriji možete napraviti marionete od papira.  

U isto vrijeme u Centru Cvjetno teatar Puna kuća u suradnji sa Scenom Amadeo predstavlja "Ogledalce, ogledalce... ili o mački koja je mislila da je pas i psu koji je mislio da je mačka". Predstava priča priču o tri siromašne sestrice, njihovom psu i mački.

Prije same završne svečanosti, u 18.30 sati na Cvjetnom trgu predstavljaju nam se najmlađe lutkarske snage na "Malim lutkarima na 47. PIF-u ".

>> Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka izvelo 'Devetu ovčicu'

>> Pomaknuti Tristan i Izolda i pobunjene cipele

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije