Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera kazališta Novi život

Vrlo iskrena i dirljiva drama o svakodnevici bez vida

27.02.2015., Zagreb - U kazalistu Vidra odrzana je premijera predstave Jucer sam se sjetio plave Kazalista slijepih i slabovidnih osoba Novi zivot.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.03.2015.
u 14:12

Autorica i redateljica predstave "Jučer sam se sjetio plave" Petra Radin napravila je duboko sjetnu predstavu i odu životu

Plava boja ovdje je samo simbol. Simbol priče u kojoj se slijepi glumci pitaju što vide. Vide li crno? Bijelo? Gledaju li ramenom? Ili samo vide veliko ništa?

"Jučer sam se sjetio plave", nova predstava Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život, premijerno izvedena u petak, 27. veljače u Vidri, govori upravo o problemima s kojima se sami akteri susreću u životu, o strašnim predrasudama nas ostalih.

Autorica teksta i redateljica Petra Radin naglasak stavlja na posvemašnju iskrenost. O svom životu govore ljudi koji nikada nisu vidjeli i oni koji su zbog bolesti izgubili vid. Govore o svom djetinjstvu, o teškim odvajanjima od obitelji kako bi krenuli u školu za slijepe, o nužnim prilagodbama i o svemu što su u njima izgubili zbog nerazumijevanja onih koji vide. Govore o svakodnevici, ženskim grudima, seksu, govore o psima vodičima, tuguju za onima koje su izgubili, uvjeravaju publiku i sebe kako novog psa neće voljeti tako snažno kao onog prethodnog...

Duboko sjetna predstava u svojoj je mnogoznačnosti svojevrsna oda životu, onoj običnosti koju olako prihvaćamo zdravo za gotovo. Scene u kojima se Vojin Perić obraća dječaku koji glumi njega samog dok je još bio videći zaigrani nogometaš, tekst u kojem mu obećava da ima života i bez vida, da će voljeti i biti voljen, da će se ljubiti, pisati pjesme, živjeti... na samom je vrhu najiskrenijih (i najemocionalnijih) tekstova suvremenog hrvatskog teatra. Zbog njega i cijele predstave publika treba biti zahvalna glumcima: Dajani Biondić, Suzani Bliznec, Milenku Zeki, Vojinu Periću i Lorisu Pilavu što su ih uveli u svijet s one strane vida.

A teatarski svijet trebao bi podržati njihov višestruko dokazani stav da je Kazalište slijepih jednostavno – kazalište. Novi dokaz je baš ova predstava za koju je koreografiju i scenski pokret radio Staša Zurovac. Novi život sanja o tome da se za njihove predstave traži karta više, da postanu mjesto za izlazak za Valentinovo "jer igraju nešto ljubavno". Za te snove imaju sve argumente. Ne čekajte do Valentinova. 


>> 'Jučer sam se sjetio plave' premijerno u petak u Vidri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije