Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Velika glumica Marija Crnobori preminula u Beogradu u 97. godini

Marija Crnobori
22.10.2014.
u 19:58

Bila je sjajna recitatorica, vrlo uspješna u izvedbi stihova Mate Balote. Zbog doprinosa očuvanju čakavske poezije primila je brojna priznanja, a zbog značaja je dobila počasni nadimak Kći Istre

Velika jugoslavenska glumica rođena u istarskim Banjolama Marija Crnobori preminula je u Beogradu u 97. godini. Glumila je u preko tristo kazališnih drama primivši Orlanda, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Plaketu Jugoslavenskog dramskog pozorišta za životno djelo 1974... Karijeru je započela u HNK Zagreb 1942. godine nakon završene Stručne učiteljske škole, a zatim i Glumačke akademije u Zagrebu u klasi Branka Gavelle. Četiri godine poslije prelazi u Narodno kazalište u Rijeci. 

Prekretnica je bila uloga Laure u Krležinoj drami "U agoniji" kojom osvaja riječku publiku. U Beograd se seli 1948. i  postaje članicom tek osnovanog Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Prvu značajniju ulogu imala je u Čehovljevoj drami "Ujak Vanja" – za Sonju je dobila Saveznu nagradu za glumuSlijede brojne uspješne uloge – Antigone, Kandide, Fedre... Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupa od 1952. do 1976., a brojne uloge igra i u poznatom beogradskom Ateljeu 212.

Nastupa i u Argentini i Indiji, a 1991. napisala je knjigu "Svijet glume". Prvi nastup na filmu imala je 1943. u "Radiumu", a zapaženi su filmovi "Sofka", "Priča o fabrici", "Posljednji dan"... Najpoznatija televizijska uloga je lik Marije u "Crnom snegu". 

Bila je sjajna recitatorica, vrlo uspješna u izvedbi stihova Mate Balote. Zbog doprinosa očuvanja čakavske poezije primila je brojna priznanja, a zbog značaja je dobila počasni nadimak Kći Istre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije