Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Komediji

Urnebesni Čehov na američki način

25.02.2016.
u 13:34

U kazalištu Komedija premijerno izveden tekst Christophera Duranga

Zagrebačka Komedija dobila je novi hit. Komedija američkog autora Christophera Duranga “Vanja i Sonja i Maša i Picko” u izvedbi šestoro odličnih glumaca i atraktivnoj režiji Nine Kleflin gledatelju nudi i suze i smijeh u pravim kombinacijama. Durangov tekst zabavna je, ali nimalo plitka interpretacija Čehovljevih strogo određenih likova iz drama kao što su to primjerice “Tri sestre”. U Durangovoj drami dočekuju nas brat i posvojena sestra umočeni u provincijsku depresiju kojima u posjet dolazi egzaltirana sestra, filmska glumica s mlađim atraktivnim ljubavnikom koji svaki trenutak iskorištava za stripersku produkciju.

Uz pomoć vidovite spremačice Cassandre, koja kao da je ispala iz neke sapunice, u obiteljsku se dramu uključuje i mlada i lijepa ljubiteljica lijepih umjetnosti pa seksualno-psihološki kaos može početi. Durangovu dramu, koja je 2013. dobila i nagradu Tony, na hrvatski je preveo Ivan Mokrović, a vjerojatno uz pomoć redateljice za Komedijine potrebe dobila je i hrvatski više nego duhoviti kontekst. Scenograf Osman Arslanagić i kostimografkinja Marija Šarić Ban poštovali su duh ove netipične drame koja ipak ne prelazi u parodiju, ali itekako ismijava suvremeno krajnje tehnologizirano društvo u kojem pojedinci tako lako postaju psihijatrijski slučajevi.

“Vanja i Sonja i Maša i Picko” gotovo su potpuno temeljeni na glumcima koji u Komediji dobivaju i aplauz na otvorenoj sceni. Dugo ćemo pamtiti monolog Damira Lončara čiji je lik Vanje zbog homoseksualnosti Durango uvrstio među tri ‘sestre’, a Sonja Jasne Palić Picukarić, i to pogotovo u trenucima kada imitira divu hrvatske glazbe Josipe Lisac, upravo je brilijantna. Kada im se pridruže ledeno-hladna Vanja Ćirić kao Maša, energični Slaven Španović kao Picko, razigrana Nina Kaić Madić kao Cassandra i decentna Petra Kurtela kao Nina, dobiva se rijetko viđen spoj zabavnog a misaonog teatra.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije