Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak redatelja

Umro redatelj 'Stilskih vježbi' Tomislav Radić

redatelj tomislav radić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.03.2015.
u 15:15

U 75. godinii života umro je kazališni i filmski redatelj Tomislav Radić

U subotu je u sedamdeset i petoj godini života umro poznati hrvatski kazališni i filmski redatelj te dugogodišnji profesor zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Tomislav Radić.  Radić je rođen 8. prosinca 1940. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu, a 1973. režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu. Između ostaloga, Radić je režirao i najdugovječniju hrvatsku kazališnu predstavu "Stiske vježbe" Raymonda Queneaua koja se izvodi četrdeset i sedam godina.

Režirao je dokumentarne filmove kao što su to "Istrani", "Lica", "Put", "Živjeti u Imotskom", "Hrvat na Kosovu", televizijski film "I tako dalje", te kazališne predstave "Kate Kapuralica", "Gospodsko dijete", "Čaruga", "Emigranti", "Kafetarija", "Ifigenija u Aulidi", "Kako voli druga strana", "Hedda Gabler", "Bard"... Tu su i igrani filmovi "Živa istina", "Timon", "Luka", "Anđele moj dragi", "Holding", "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", "Tri priče o nespavanju" i "Kotlovina". Publika je iznimno voljela i Radićevu režiju "Kafeterije" postavljene na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U zrelim godinama života Radić je impresionirao igranim filmovima "Što je Iva snimila" (2005.) i "Kotlovina" (2011.) koji su bili apsolutni pobjednici Pulskoga filmskog festivala, osvojivši najvažnije nagrade. 

Radić je dvadeset godina radio na Akademiji dramske umjetnosti, odgojivši naraštaje hrvatskih glumaca. Osam godina bio je glavni urednik Dramskoga programa HTV-a (od 1998. do 2000.). Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komemoracije će se održati u Hrvatskom filmskom savezu u petak 13. ožujka u 11 sati i na Akademiji dramske umjetnosti u ponedjeljak 16. ožujka u 12 sati.

>> Tomislav Radić: Ne znam ništa veselije od rada s glumcima

Komentara 2

Avatar Daruvar_
Daruvar_
15:58 10.03.2015.

Radić je uredio izvanrednu knjigu najboljih svjetskih poslovica. Evo jedna o smrti. Smrt je broj koji svi izvuku u lutriji života. (Njemačka)

DH
dalibor.hren
18:52 11.03.2015.

Počivao u miru Božjem! O velikanu tek jedan članak, a VLADA je gotovo uskrsnuo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije