Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak baletnog umjetnika

Umro dugogodišnji baletni prvak zagrebačkog HNK-a Damir Novak

Damir Novak
arhiv hnk
03.08.2015.
u 13:49

U osamdeset i prvoj godini života umro je baletni prvak Damir Novak

        Dugogodišnji prvak Baleta HNK-a u Zagrebu Damir Novak, preminuo je u osamdeset i prvoj godini života. Tijekom tridesetogodišnje karijere odigrao je gotovo sve vodeće uloge baletnog repertoara i bio podjednako uspješan u klasičnom, suvremenom i nacionalnom izričaju. U dva navrata bio je i ravnatelj zagrebačkog Baleta, a često je gostovao na pozornicama u zemlji i inozemstvu. Dobio je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, a surađivao je s vodećim koreografima svog doba.  

 Interpretirao je uloge klasičnih prinčeva u baletima Pepeljuga Sergeja Prokofjeva u koreografiji Pie i Pina Mlakara, te u trolistu Petra Iljiča Čajkovskog, Labuđem jezeru u koreografiji Rostislava Zaharova, Trnoružici u koreografiji Françoise Adret i Orašaru u koreografiji Waczlawa Orlikowskog. Tumačio je i likove tragičnih junaka kao što su  Romeo u Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva u koreografiji Dimitrija Parlića, Grof Albrecht u Giselle Adolphe Adama u koreografiji Gradimira Hadži-Slavkovića, te Othello u Othellu Borisa Blachera u koreografiji Nevenke Biđin i Sonje Kastl. Od uloga herojskih ratnika naročito je bio upečatljiv kao Tatarin u Polovjeckim plesovima Aleksandra Porfirjeviča Borodina u koreografijama Margarite Froman i Zvonimira Reljića, a  posebno pamtimo njegovu interpretaciju demonskih likova kao što su Đavo u Đavo u selu Frana Lhotke u koreografiji Pie i Pina Mlakara i Kaščeja u Žar ptici Igora Stravinskog u koreografiji Petera van Dyka. Ostvario je i brojne druge uloge surađujući s mnogim istaknutim domaćim i stranim koreografima kao što su Norman Dixon, Octavio Cintolesi, Walter Gore, Dimitrije Parlić, Iko Otrin, Nevenka Biđin, Sonja Kastl, Franjo Horvat, Miljenko Vikić, Zvonimir Reljić, Maja Bezjak, Oskar Harmoš, Milko Šparemblek...    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije