Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb, volim te

Umjetnicima kazna od 2500 kuna

Naked slow walk performans
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
18.09.2014.
u 15:54

Performeri završili na policiji, a Matešić je platio kaznu

        Nakon što su prošle subote na Cvjetnom trgu izveli performans “Naked Slow Walk” u sklopu jednodnevnog festivala “Zagreb, volim te”, tri švicarska umjetnika završili su u policijskoj postaji s prekršajnim kaznama u iznosu od dvije tisuće kuna. Trebalo je podmiriti i 500 kuna troškova postupka, a sve je plaćeno iz budžeta festivala (20 tisuća kuna) koji je grad Zagreb dao udruzi Gričevanje.

Znalo se o čemu će performans biti. Festival je dobio pompu za nastavak iduće godine i pokazao koliko je naše društvo sposobno prihvatiti golo tijelo kao alat kojim se u javnom prostoru izražava kreativnost, otvorenost, ali i otpor prema represiji i nezadovoljstvu. Kao i o drugim temama, i ovdje je stav javnosti podijeljen. Jednima smeta golotinja pa su i pozvali policiju, a drugima konzervativnost pojedinaca koji su performerima vikali “U Jasenovac s njima”.

– Sretan sam zbog pljeska koji su performeri dobili i posramljen zbog ružnih komentara. Umjetnici su bili oduševljeni postupkom policije i načinom na koji smo ih na to pripremili, rekao je Emil Matešić, direktor festivala.      

>> Potpuno goli ležali na zagrebačkom Cvjetnom trgu

>> Tom Gotovac nadahnuće za festival koji problematizira položaj tijela u javnom prostoru

Komentara 1

AL
Alkana
10:02 20.09.2014.

Svašta se danas prodaje za umjetnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije