Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
improspekcije u sc-u

Umjetnici o improvizaciji u plesu, kazalištu, glazbi, filmu, graphic recordingu...

Improspekcije2014.
Foto: Kultura promjene
26.11.2014.
u 08:13

Trodnevni program festivala donosi predstavu renomiranog plesnog umjetnika Julyena Hamiltona, tri premijerne izvedbe, premijeru plesnog filma, novo izdanje multimedijalno-glazbenog programa "Noćne vizije" te druge inovativne formate, poput Skype koreografije i kazališta empatije

Improvizacija i njezina lica ne samo unutar konteksta izvedbe, već na širem teritoriju umjetničke prakse tema je Improspekcija - međunarodnog festivala improvizacije što počinje sutra u Studentskome centru u Zagrebu i Teatru&TD.  U kojoj je mjeri improvizacija sastavni, a možda i elementarni dio stvaralačkog čina pokazat će umjetnici različitih medija – plesa, kazališta, glazbe, filma, instalacija, graphic recordinga - da kroz svoju praksu promišljaju improvizaciju, odnosno da kroz improvizaciju promišljaju vlastitu praksu. Time se, umjesto fokusiranja na pojedine radove, u prvi plan stavljaju procesi koji ih stvaraju, ali ne zastaju u njima, već se kroz njih oplođuju i iz njih nastavljaju.

Trodnevni program festivala donosi predstavu renomiranog plesnog umjetnika Julyena Hamiltona, tri premijerne izvedbe, premijeru plesnog filma, novo izdanje multimedijalno-glazbenog programa "Noćne vizije" te druge inovativne formate, poput Skype koreografije i kazališta empatije. Program prate publikacija Improspekcije2014, koja donosi razmišljanja sudionika festivala o improvizaciji kao dijelu njihove umjetničke i autorske prakse te razgovori s umjetnicima i publikom.

Festival će uživo "grafički" bilježiti umjetnica Johanna Benz. Njezini crteži bit će izloženi u kafiću &TD-a tijekom čitavog trajanja festivala. Julyen Hamilton, održat će i radionicu za plesače  "stvaranje plesova - poetsko bogatstvo" 29. i 30. studenog u Zagrebačkom plesnom centru.

Festival Improspekcije2014 dio je višegodišnjeg projekta koji se od 2007. kontinuirano bavi improvizacijom kao izvedbenom formom, radeći, s jedne strane, na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, dok, s druge strane, kritički promišlja istu tu izvedbenu formu, otvarajući pitanja, diskusije i dijalog s umjetnicima iz različitih medija. U kontinuiranom osluškivanju potreba scene i dijalogu s partnerima u zemlji i inozemstvu, potičući intermedijsku i interdisciplinarnu suradnju, ovaj projekt istražuje drugačije načine komunikacije s publikom te umjetnicima, iz različitih medija, otvara prostor za istraživanje, učenje i suradnju. Festivalski program obuhvaća prikazivanje radova domaćih i stranih autora iz polja izvedbenih umjetnosti (suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti).

>> Spektakularan njemački karate dvojac ove nedjelje u Attacku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije