Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koprodukcija

U riječkom HNK Kafkina 'Amerika' 23. travnja

Kafka Amerika
Foto: HNK Ivana pl. Zajca
1/5
17.04.2014.
u 16:28

Predstava u režiji Janusza Kice i dramatizaciji Gorana Ferčeca premijeru ima u Rijeci, a onda 10.5. i u zagrebačkoj Gavelli

Predstava "Amerika" Franza Kafke, u režiji Janusza Kice i dramatizaciji Gorana Ferčeca premijerno će biti izvedena u riječkom HNK ivana pl. Zajca 23. travnja, a potom slijedi još jedna premijera, 10. svibnja u Zagrebu.

Naime, riječ je o projektu u koprodukciji riječkog kazališta i GDK Gavella iz Zagreba. Intendatnica HNK Ivana p. Zajca Nada Matošević Orešković i ravnatelj GDK Gavella Darko Stazić ističu značaj ovakvih koprodukcija, novim prilikama za glumce i vrijednom iskustvu koje takvom suradnjom stječu, a redatelj Kica prednost vidi u mogućnostima susreta i razmjene, jer, kako veli, u hrvatskim je kazalištima premalo zajedništva.

Foto: Petar Fabijan/HNK Ivana pl. Zajca

Kica priznaje kako ga Kafka kao autor intrigira i istodobno odgovara na pitanje koje sam sebi postavlja.

- Zašto pokušavam tako strasno raditi Kafku. Vrlo je zahtjevno takvu vrhunsku literaturu postaviti na scenu, pokušati stvoriti prostore i scene toga romana, dočarati mjesto, situacije, odnose, jer tekst nije dramski, a to zahtijeva nevjerojatnu disciplinu ansambla. Ako jedan lik padne, pada cijela predstava - objašnjava Kica. Kafkina "Amerika" ili traktat o samoći priča je o mladom imigrantu Karlu Rossmannu kojega, nakon nepromišljene avanture i neočekivanog očinstva, roditelji "spakiraju" u Ameriku, a tada kreće nesretni niz, pustolovine, nesretni obrati, bizarnosti.

U predstavi igraju Živko Anočić, Nika Mišković, Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Siniša Ružić, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, Biljana Torić i Olivera Baljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije