Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka predstava u sezoni Teatra Verdi

Trst je opet naš! Ovaj put osvojio ga je Balet zagrebačkog HNK

Balet u Trstu
Foto: Branimir Pofuk
24.04.2014.
u 10:34

Sadašnjem vodstvu HNK iza scene je među prvima čestitala novoimenovana intendantica Dubravka Vrgoč

Posljednje su godine teške za kulturu i u Italiji. Zato je Claudio Orazi kao novi intendant tršćanskog Teatra Verdi prije dvije godine morao napraviti gadne rezove poput raspuštanja baletnog ansambla. Ali, u tršćanskoj kazališnoj sezoni ipak i dalje ima baleta. Uvoze ga iz Hrvatske.

Trst je u utorak navečer opet bio naš. Osvojio ga je Balet zagrebačkog HNK premijerom predstave koja je lani nastala u koprodukciji s Muzičkim biennaleom. Šest antičkih epigrafa i Posvećenje proljeća u koreografiji Edwarda Cluga igrat će se ovaj tjedan šest puta u Trstu, nakon čega se vraća i na zagrebačku pozornicu.

Prvi se dio i dalje pleše uz Debussyjevu skladbu "U bijelome i crnome" za dva klavira, ovaj put s vrpce, ali kultno djelo Igora Stravinskog u Trstu su poželjeli čuti u izvedbi svog orkestra koji je za taj težak zadatak odlično pripremio maestro Mladen Tarbuk.

Uz izvrstan ansambl u glavnoj je ulozi na tršćanskoj premijeri osobito zablistala Edina Pličanić.

– Premijerna je publika uvijek pomalo hladna, pa je ovo večeras bio veliki uspjeh – zadovoljno je komentirao ovacije koje su se čule na kraju predstave intendant Orazi.

Među premijernim gostima bili su i hrvatska konzulica u Trstu Emina El Majzoub, kao i predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murkovic. Iz Zagreba je stigao i ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković, a lijepo i veliko tršćansko kazalište bilo je puno i zagrebačkih intendanata: bivši je dirigirao, sadašnja vršiteljica te dužnosti Sanja Ivić primala je zaslužene čestitke, skupa s v.d. ravnateljem Baleta Sveborom Sečakom, a među prvima im je, iza spuštenog zastora, čestitala novoimenovana intendantica Dubravka Vrgoč.

Ona je u Trst stigla sa zamjenikom ministrice kulture Berislavom Šipušem, a odmah nakon predstave počeli su razgovori s tršćanskim intendantom Orazijem o nastavku suradnje.

Foto: Branimir Pofuk

S lijeva na desno: Umjetnički ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković, v.d. ravnatelja Baleta HNK Svebor Sečak, v.d. intendantice HNK Sanja Ivić, dirigent i bivši intendant HNK Mladen Tarbuk, tršćanski intendant Claudio Orazi, novoimenovana intendantica HNK Dubravka Vrgoč i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš

– Naravno da sam bila uzbuđena na prvom gostovanju svoga novog kazališta – rekla nam je nakon ugodnog prvog druženja sa svojim novim kolegama i suradnicima Dubravka Vrgoč.

– Kroz sjećanje su mi prolazile slike brojnih kazališta u kojima je ZKM nastupao u posljednjih nekoliko godina, sva ona uzbuđenja, strahovi i sreća koja je rasla s duljinom aplauza i oduševljenjem publike koja bi ostajala nakon predstave razgovarati s nama. Gostovanja su uvijek iznimno uzbudljiva, čak i vrlo emotivna, o čemu svjedoči i ovaj nastup Baleta HNK u Trstu – sažela je svoje dojmove nova intendantica koja baletni ansambl, sasvim sigurno, neće ukidati.

Na otvorenju MBZ-a nismo osjetili snagu "Posvećenja proljeća"

Komentara 2

NE
Neba
11:41 25.04.2014.

Arogancija gde. Vrgoc jednostavno nema kraja. Niti je dogovarala gostovanje, niti ima ikakve veze s time. Dolazi na mjesto intendantice (i to ce se jos vidjeti, jer nista nije konacno) tek 1. rujna, a do tada nema ona sta svojatati "svoje kazaliste". I kazaliste gda. Vrgoc nije VASE. Kazaliste je od svih umjetnika koji ga stvaraju, a najmanje od uprave, pogotove ne VASE. Smirite se i vi i vas pobočnik Šipus koji ne znam kako se može ujutro pogledati u ogledalo nakon ove sramote koju je podržao.

CR
crniohhelo
18:26 24.04.2014.

Lijepo je cuti da HNK sa baletom korake radi u smijeru, iako je ovoga puta samo Trst, a u buducnosti nada je da i drugi Evropski svijetski gradovi dodju u kontakt sa nasim Hrvatskim baletom, kao sto je to bilo u prijasnjim godinama, sto se je promijenilo u Hrvatskoj kulturi, godine gdje sam ja isto jedan dio toga prijasnjega velikoga Hrvatskoga balnetnoga kazalista bijo sa imenima kao Irena Pasaric, Vesna Butorac, Mladen Novak i drugi veliki plesaci i koreografi kao Milko Sparemblek, Wazlav Orlikovski, Sonja Kastel, sigurno vrijeme se je promijenilo, ali kultura ima danas isto mijesto kao i prije, Hrvatsko Narodno Kazaliste sa svojim umjetnicima prije i danas zavredjuje jedno pocasno mijesto u Hrvatskoj zemlji, i nesmije biti jedan politicki hik hak, jer kultura ostaje a politika sa svojim politicarima nestaje, od njih nista ne ostaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije