Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazališna priznanja

Trijumf Komedijina Spamalota i Amerike u režiji Janusza Kice

hnk
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/59
25.11.2014.
u 00:13

U zagrebačkom HNK dodijeljene godišnje nagrade hrvatskog glumišta

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć su na svečanosti koju je režirala Dora Ruždjak Podolski dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta. Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašene su “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova u režiji Slobodana Unkovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Najboljim redateljem proglašen je Janusz Kica, i to za dramu “Amerika” Franza Kafke u koprod-ukciji Gavelle iz Zagreba i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Za rad na istoj predstavi nagrađeni su Živko Anočić u kategoriji najbolje muške uloge, te Goran Ferčec za dramatizaciju i dramaturgiju. Najboljom glumicom proglašena je Helena Minić za ulogu Thelme u predstavi “Thelma i Louise” u produkciji Istarskog narodnog kazališta. Nagrade za sporedne dramske uloge pripale su Tatjani Bertok-Zupković za ulogu Dolly u “Ani karenjini” u osječkom HNK, te Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi “Živio Harms! Čuda postoje” u zagrebačkom Kerempuhu.

Prema odluci žirija za operetu i mjuzikl, nagradom za životno djelo ovjenčana je duga i uspješna karijera te vrlo bogat i plodan život u umjetnosti operetne primadone Nevenke Petković Sobjeslavski. Špiro Guberina, doajen hrvatskog glumišta i majstor komike koji je u 60 godina na sceni odigrao više od 200 uloga, dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta koju mu je žiri za dramu dodijelio za svekoliko umjetničko djelovanje.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iskorak ka mladima

Najboljim mladim glumcima proglašeni su Iskra Jirsak za uloge u predstavama “Potop” i “ThisCasting” redatelja Mirana Kurspahića, te Adrian Pezdirc za naslovnu ulogu u studentskoj predstavi “Tartuffe”.

Među mladim glumcima u HNK moglo se čuti oduševljenje što je ta predstava dobila čak tri nominacije, što znači da hrvatsko glumište napokon prepoznaje i studentske produkcije.

U kategoriji lutkarskih, te predstava za djecu i mladež, najboljim je proglašen projekt “Ja i moji osjećaji” Ivice Boban i kazališta Žar ptica, a za ulogu kike u istoj predstavi nagrađena je i Ivana Boban.

Ravnateljica Marija Sekelez nakon dodjele se prisjetila kako su joj u doba kada je preuzimala Žar pticu govorili da odlazi “kraj groblja na kraju grada”, a sada je primila već petu nagradu za svoje dječje kazalište.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nagradu “Spamalotu” uručio je naš glavni urednik Goran Ogurlić

Nagradili i Kedžu

U istoj kategoriji, Marko Petrić dobio je nagradu za ulogu Marka u predstavi “Glazbatorij” Gradskog kazališta lutaka Split.

U kategoriji operete i mjuzikla apsolutno je trijumfirao “Monty Python´s Spamalot” Johna du Preza i Erica Idlea u režiji Igora Mešina i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, pokupivši čak pet nagrada: za najbolju predstavu u cjelini, za režiju, za najbolju žensku ulogu (Renata Sabljak), najbolju mušku ulogu (Damir Lončar, koji je pozvao na izbacivanje politike iz teatra) te za kostimografiju (Mirjana Zagorec). U istoj kategoriji, nagradu za najboljeg mladog izvođača dobio je Damir Kedžo za ulogu Biskupa u mjuziklu “Crna kuća – mjuzikl u boji” u režiji i koreografiji Igora Barberića.

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:56 25.11.2014.

Znaci, i dodjelu nagrada netko treba "rezirati"???????

IV
IvanXXIII.
09:30 25.11.2014.

Itekako i to unaprijed. Neš' ti trijumfa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije