Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZI 1. SRPNJA

Tonči Bilić više neće biti intendant HNK Split

Tonči Bilić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
08.05.2014.
u 20:32

Splitski kulturnjaci šuškaju kako dirigenta čeka mjesto šefa Opere HNK Zagreb

Intendant HNK Split Tonči Bilić odlazi s dužnosti 1. srpnja 2014. godine. Pritom neće koristiti mogućnost drugog zaposlenja u HNK Split, niti od Grada Splita potražuje ikakvu odštetu. Sporazumna je to odluka gradonačelnika Ive Baldasara i intendanta Bilića, donesena nakon sastanka tijekom kojeg je utvrđeno da ne postoji mogućnost usklađenja intendantove vizije umjetničkih potreba splitskog teatra s financijskim mogućnostima Grada Splita. Gradonačelnik Baldasar zahvalio je Biliću na dosadašnjoj suradnji i umjetničkom doprinosu u radu HNK.

Maestro Bilić, koji je imenovan od Ministarstva kulture RH na dvogodišnji mandat, ostaje ravnateljem Splitskog ljeta, koje ove godine slavi 60. obljetnicu,  stoji u priopćenju poslijepodne upućenom medijima iz kabineta gradonačelnika. Intendant splitskog kazališta, dirigent Tonči Bilić potvrdio je za Večernji list kako odlazi s tog mjesta i kako će još odraditi ovogodišnje, jubilarno Splitsko ljeto. Nije međutim htio komentirati glasna šaputanja splitskih kulturnjačkih krugova i zaposlenika teatra po kojima maestra Bilića, koji unatoč iznimno zahtjevne i odgovorne dužnosti nije preselio u grad podno Marjana i koji je stalno vozio na relaciji Split-Zagreb, čeka funkcija šefa Opere u HNK Zagreb od jeseni. Navodno od prvog rujna.

Službenom priopćenju iz kabineta gradonačelnika Ive Baldasara prethodio je totalnim zavjetom šutnje obavijen jučerašnji dan. Intendant Bilić nikome od splitskih novinara nije se javljao na mobitel, a "nije trzao" ni na poruke. U teatru su čuli da se namjerava sastati s gradonačelnikom i navodno ponuditi ostavku, ali ništa više od toga, a u gradskim službama također "nisu znali" kad će Bilić doći u  Banovinu kod Baldasara, jer sastanak nije bio predviđen protokolom. Čekalo se, spekuliralo, čekalo i dočekalo službeno priopćenje. Na mobitel se i dalje nisu javljali. Stvorio je tako intendant, dirigent  (kao i proteklih mjeseci uostalom) pravu "famu" oko sebe "njegujući nedostupnost vrhunskog umjetnika".

Njegov odlazak se očekivao, već nakon što je objavljen Ugovor o radu sa stavkama od kojih se temperamentnim Splićanima "kosa na glavi dizala". Čekala se zapravo njegova ostavka, samo se nije znalo hoće li ići prije ili poslije 60. Splitskog ljeta. Za kojeg nije dobio 17 dana na korištenje Peristil, što je od Grada tražio. Navodno je to Biliću "prelilo čašu strpljenja" iako cijeli grad bruji o njegovim financijski enormnim umjetničkim stremljenjima, putovanjima, svekolikim angažmanima. Istovremeno u kazalištu vlada "tiha jeza", honorarni suradnici mjesecima čekaju honorare i najavljuju tužbe. Ni repertoar nije bio po guštu Splićanima, a koliki je minus u kazališnoj blagajni o čemu su javno progovorili gradski vijećnici kad su smjenjivali staro Kazališno vijeće, još se ne zna. Ovakvim načinom izvješćivanja javnosti nedvojbeno je da se intendant i gradonačelnik međusobno poštuju. Nužni kompromisi u vrijeme kad nitko nema dovoljno novca, sasvim su druga priča. HNK Split opet će "tražiti" intendanta.

Komentara 2

IH
ivica.horvat
21:38 08.05.2014.

Ma, eto nema više umjetnosti u Splitu.. jednostavno sada nastupa pustoš kad se takva "veličina" izgubi. Čestitke Splitu!

pčelac1
08:07 09.05.2014.

Baš mi je žao , sada će doći u Zagreb ajoooooooooj upomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije