Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam: Mira Stupica

Tihi odlazak legendarne glumice dva dana nakon 93. rođendana

Mira Stupica
Foto: arhiva HNK Zagreb
20.08.2016.
u 12:59

Ona je bila prva Glorija. Tu slavnu naslovnu ulogu iz drame Ranka Marinkovića tumačila je 1955. na praizvedbi, u režiji svog supruga Bojana Stupice

U Beogradu je, samo dva dana nakon svog 93. rođendana umrla Mira Stupica, legendarna kazališna i filmska glumica. Preminula je u  bolnici,  od posljedica moždanog udara.

Rođena je u Gnjilanu, 17. kolovoza 1923., a prve kazališne uloge ostvarila je već sa sedamnaest godina. Tijekom duge i plodne karijere odigrala je nazaboravne likove na kazališnim pozornicama, u filmovima i Tv serijama. Scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu obilježial je antoligijskim ulogama koje je odigrala u dramama koje je režirao njen suprug - Bojan Stupica, koji je  obilježio pedesete godine 20. stoljeća u ovoj kući, kada je Dramu HNK Zagreb izvukao iz krize i učinio je relevantnom i u svjetskim okvirima. 

Mira Stupica je obilježila prekretnicu u povijesti hrvatskoga kazališta kada je 1955. godine odigrala ulogu Magdalene/Glorije u praizvedbi  "Glorije" Ranka Marinkovićeva, u režiji Bojana Stupice. Uslijedile su ostale istaknute uloge od kojih se najčešće spominju njena uloga Ivane u Shawovoj "Ivani Orleanskoj",  Colombe u Anouilhovoj "Colombe", te Gruše u Brechtovoj drami "Kavkaski krug kredom", koju po snažnom emocionalnom naboju i danas pamte svi koji su je imali prilike gledati.  Za vrijeme trogodišnjega angažmana u HNK u Zagreb Mira Stupica se afirmirala kao umjetnica nevjerojatno širokog dramskog izraza i raznovrsne primjene svojih bogatih interpretativnih mogućnosti.  Njene su uloge odredile nove razine scenskog izraza i poetike, čime je e nadahnula cijelu novu generaciju dramskih umjetnika. Koliki je njen značaj za hrvatski teatar govori i činjenica da je  Drama HNK Zagreb, prvi put nakon II. svjetskog rata, gostovala na festivalu u Veneciji s predstavom „Ribarske svađe“, u režiji Bojana Stupice, s Mirom Stupicom kao Lucijetom. Bila je to proslava 250. obljetnice Goldonijeva rođenja.

Nakon Zagreba, ostvarila je zapaženu karijeru u jugoslavenskom filmu, a od svoje prve filmske uloge u filmu "Bakonja fra Brne", iz 1951.  u režiji  Fedora Hanžekovića, odglumila je pedesetak uloga na filmu i u TV dramam i serijama. Glavne uloge imale je i u filmovima "Jara gospoda" (1953.) i "U mreži" (1956.) Bojana Stupice, te "Krvava bajka" (1969.) Torija Jankovića. Zapamćena je i po ulozi Kike Bibić u TV seriji TV bukvar (1968-1969) Vuka Babića.

Bila je starija sestra poznatog beogradskog glumca Bore Todorovića, a za svoj je umjetnički rad višestruko nagrađivana.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:53 20.08.2016.

Počivala u miru

NI
Nik123
18:47 20.08.2016.

Svi odu tiho, mediji rade sav onaj cirkus poslije...

MI
misho32
00:43 11.09.2016.

što ste aktivni u pračenju situacije u Srbiji.A koga to kod nas zanima, nostalgičare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije