Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačke ljetne igare

Tarbuk intendant, dramski program vodi Mani Gotovac

09.08.2014., Dubrovnik - Party za glumce i gledatelje nakon premijere Dunda Maroja u restoranu Poklisar. Kresimir Dolencic i Mani Gotovac.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić(PIXSELL
1/3
23.10.2014.
u 14:51

Ministrica Zlatar: Prihvatila sam Dolenčićevo razrješenje i potpisala sam ga, a već idućeg tjedna sastat će se Vijeće igara i imenovat ćemo novu ekipu

Dirigent Mladen Tarbuk od 21. listopada 2014. godine vršitelj je dužnosti intendanta Dubrovačkih ljetnih igara, odlučila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istog je dana ministrica razriješila dužnosti intendanta kazališnog redatelja Krešimira Dolenčića, i to na njegov zahtjev premda mu je mandat trajao do 15. prosinca ove godine. Zanimljivo je da je Dolenčićev zahtjev za razrješenje zaprimljen 21. listopada, dakle istog dana kada je Ministarstvo munjevito donijelo odluku o Tarbuku kao vršitelju dužnosti premda se u kuloarima moglo čuti da su kandidati za to mjesto bili i redateljica i bivša ravnateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski, glazbenik Goran Merčep i kazališni kritičar i teatrolog Hrvoje Ivanković.

Jasno da posustaje

Tarbuk je protekle dvije godine bio ravnatelj glazbenog dijela programa Igara, a bio je i intendant HNK u Zagrebu kojeg je 2005. smijenila Vlada zbog financijskog gubitka većeg od 11 milijuna kuna. Kako se neslužbeno saznaje, nova ravnateljica dramskog programa trebala bi biti Mani Gotovac, koja je i potvrdila tu mogućnost.

– Pitali su me želim li to raditi i ja sam rekla: "Da, ali naravno, pod nekim uvjetima." Ti uvjeti nemaju veze s novcem, već sa time da mi se pruži prilika da tamo stvorim – teatar. No, moram naglasiti da još nisam ni s kim sjela za stol, a kako sam veliki legalist, zaista mislim da je prerano za sve razgovore na tu temu – veli Mani Gotovac. Iza Krešimira Dolenčića ostaju dvije godine na čelu Igara i dojam da prva i druga nisu imale baš nikakvu zajedničku kreativnu nit. Dolenčić je, uz posao intendanta, obavljao i onaj ravnatelja dramskog programa, a ovog je ljeta režirao i Držićeva "Dunda Maroja". Već tada je bilo jasno da Dolenčić posustaje, što je bilo umotano u konstantne sukobe s novinarima i samim gradom.

Njegova povika na turističke gužve, kruzere, restorane i kafiće zvučala je čudno iz ustiju čovjeka koji je na Igrama prisutan još od svojih studentskih dana jer nisu ni turisti ni glazba iz kafića ni gužve u Dubrovniku od jučer. No, Dolenčić je krenuo ambiciozno: prve je godine na Igrama uveo mnoge promjene, doveo brojne mlade umjetnike. Od tog ljeta posebno se pamti predstava Bobe Jelčića "Allons enfants", ali nakon tog ljeta bilo je mnogo kritika na temu izbacivanja tradicije. Prošloljetne Igre slavile su 65. rođendan, prvi put u njihovoj povijesti izvedena je premijera baleta, a dvije dramske premijere bili su klasici. Znakovita je bila i činjenica da se nije reprizirala nijedna predstava premijerno izvedena godinu dana prije. Sada već bivši intendant Krešimir Dolenčić rekao nam je da sve dok se ne sastane Vijeće Igara, neće komentirati odluku.

– Vijeće se trebalo sastati, no odgođeno je. Nakon što im predstavim i predam izvještaj o radu, tada ću javno govoriti o svemu – rekao nam je Dolenčić.

– Krešimir Dolenčić i ja višekratno smo razgovarali o njegovu osobnom nezadovoljstvu te o onome što je napravljeno u gradu Dubrovniku, činjenici da nije uspio realizirati svoje planove, zato što je tu riječ o unutarnjem sukobu između rastućeg turizma i kulture koja se u onome obliku koji postoji zapravo potiskuje ili čak izbacuje iz samoga starog grada. Iz tih me je razloga gospodin Dolenčić obavijestio da on neće nastaviti raditi jer je uložio i ideje i energiju, no nije zadovoljan rezultatom i ne vidi razvoj. Njegovo razrješenje bilo bi logično s datumom 15. prosinca, kada je i imenovan, međutim zbog potreba kontinuiteta samoga programa te da je sada krajnji čas za dogovor o novim poslovima, mi ćemo već sljedeći tjedan imati izvanrednu sjednicu Vijeća Igara, prihvatiti njegovo razrješenje, koje sam ja već pisano prihvatila, i imenovati novu ekipu – rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

"Prostorni konflikt"

Na pitanje imaju li neko novo ime, dodala je kako će to sve biti imena poznata javnosti, da Mladen Tarbuk ostaje kao kontinuitet te da će se ekipa nadopuniti s još dva člana. Ministrica je i ranije napominjala da bi se "prostorni konflikti" mogli razriješiti preseljenjem u Lazarete.

– Pa ondje stane stotinu gledatelja – iznenađeno nam je prokomentirao Dolenčić i rekao da to možda i jest ono što Igrama treba. Što se Tarbuka tiče, potvrđeno nam je da će on kao sadašnji ravnatelj glazbenog glazbenog programa nastaviti raditi na tom segmentu festivala, ali samo dok se ne pronađe novi glazbeni ravnatelj, na čemu Tarbuk, navodno, inzistira.

>> Krešimir Dolenčić odlazi s mjesta intendanta Dubrovačkih ljetnih igara

>> Kulturna strategija aktualne vlasti svodi se na prazne riječi i pune fotelje stranačkih klauna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije