Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. po redu

Svečano otvorene Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/13
11.07.2014.
u 10:32

Sve u svemu, jubilarne Igre opet su imale pučko otvaranje u kojoj je ipak posebno zazvučala rečenica „Spasi Republiku od tuđinca, spasi je od nas“ iza koje je, vrlo potresno, uslijedila Lijepa naša koja u Dubrovniku oduvijek zvuči posebno.

Kroz ušicu kišne igle provukle su se sinoć Dubrovačke ljetne igre za svečani ceremonijal svog otvaranja. Samo četvrt sata prije 21 sat kiša je obilato zalijevala Stradun, da bi se odjednom razvedrilo, pa su na prostor oko Orlanda na brzinu postavljeni brojni instrumenti kako bi sve bilo spremno za otvaranje 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

I u pravu je bio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji po tradiciji, jedini od aktualnih političara ima pravo na govor, kada je dubrovačkom zaštitniku sv. Vlahu zahvalio na još jednom od famoznih čuda od čudesa i na izbavljenju Dubrovnika od kiše… Tako je predstava koju je kao i lani i to po istom svedemokratskom i emotivnom principu režirao intendant Igara Krešo Dolenčić mogla biti izvedena točno po dobro skrojenom scenariju. Ipak, u odnosu na javni generalni, iz scenarija je izletjelo oslobađanje grada od kruzera, ali je barem ostao Pelješki most.  A majstor grandioznih scena, Dolenčić je i ovog puta na pozornicu doveo i malu djecu, školarce, studente, folkloraše, trombunjere, glumce, akrobate, cirkusante, pa čak i vaterpoliste kako bi maksimalno razigrao ceremoniju otvaranja. Svi su ti akteri plesali i linđo uz nezamjenjiv zvuk lijerice, kao što su zaplesali i Sorkočevićev čuveni menuet koji je mnogima već odavno sinonim za Dubrovnik.

Majstor glazbenog dijela programa bio je provjereni Matej Meštrović koji je skrojio univerzalnu i iznimno ritmičnu glazbenu podlogu u kojoj je bilo i Beethovenove Ode radosti  i Gotovčevog „Ere“ i Offenbachovog can-cana i dubrovačke pjesme Izišla je zelena naranča i Dubrovačkih trubadura i Bracanina koji su se intrali na fjumeru… Ponovno je trijumfirao udaraljkaši ansambl Sudar, a dobro se držao i dirigent Filip Pavišić koji je morao objediniti i Dubrovački simfonijski orkestar i dva zbora i pijanista Meštrovića… Himnu slobodi slobodno je izdeklamirao Frano Mašković, a među glumcima su se istaknuli i Doris Šarić Kukuljica i Držićev Orsat u izvedbi Mara Martinovića te vehementni Goran Navojec kao Knez. Sve u svemu, jubilarne Igre opet su imale pučko otvaranje u kojoj je ipak posebno zazvučala rečenica „Spasi Republiku od tuđinca, spasi je od nas“ iza koje je, vrlo potresno, uslijedila Lijepa naša koja u Dubrovniku oduvijek zvuči posebno.

>> Publika vikala: Krešo, koliko si para dobio za ovo?

Komentara 1

CR
crniohhelo
10:58 14.07.2014.

Lijepo je cuti da Dubrovacke lijetne igre su ponovo otvorene ali komentar o otvorenju mi ne govori dali je to bilo jedno uspjesno ili neuspjesno otvorenje, govoriti o kisi koja je padala i onda prestala to je tako SA kisom pada i prestane da pada, interesantno bi bilo znati kakav je cijelokupni program Dubrovackih lijetnih igri, dali je jedan kao Dacic bio kod otvorenja zanima malo ljudi, Dubrovacke lijetne igre mogu puno vise, jednu takovu kulisu, pozornicu nema puno zemalja u svijetu, naprimjer Salzburg u Austriji IMA samo jedan trg SA crkvom i svake godine vec godinama izvodi Jedermann, svake godine gledaoci znaju i dolaze svake godine i ulaznice na te SE ceka godinama, Hrvatska SA Dubrovnikom IMA puno takvih mijesta i moze sigurno Dubrovnik i Hrvatsku u jednu kulturnu meku o kojoj svijet govori, onda netrebamo pisati o kisi i o nekim politicarima, onda BI kultura Dubrovnika i Hrvatske stajala na prvome mijestu kao u prijasnje vrijeme dok sam ja SA HNK te Dubrovacke lijetne igre otvorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije