Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u ZKM-u

Suprotstavljanje mase i vizionara svijetu daje ritam

17.11.2014., Zagreb - Zagrebacko kazaliste mladih, konferencija za medije na kojoj je redatelj predstave Rene Medvesek predstavio predstavu Kristofor Kolumbo, nakon koje je ansambl izveo dio predstave.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/7
19.11.2014.
u 12:28

Sukob Krležina Kristofora Kolumba i svjetine tema je premijere koja će se održati u subotu. Miroslava Krležu zanima koliko imamo hrabrosti upustiti se u nešto novo a da smo pritom spremni napustiti ono staro

Kontrapunkt furiozne ekstatične mase i koncentrirane autoritativne pojave admirala Kolumba u ponedjeljak navečer dočarao je muški dio ansambla ZKM-a u sklopu najave premijere "Kristofor Kolumbo" ove subote.

Gotovo polovica radnje događa se za vrijeme oluje, noć uoči dolaska na kopno. Veliku ulogu u prikazivanju oluje, ne samo oluje na moru nego i oluje na simboličkoj razini, ima tapan koji svira Sreten Mokrović. Redatelj Rene Medvešek iščitava tekst kroz glazbu i ritmiziranje.

Tekst Miroslava Krleže aktualan je i nosi političku snagu zbog podjela na klase. Admiralsku falangu čine Sreten Mokrović, Zoran Čubrilo i Maro Martinović, mornare Pjer Meničanin, Damir Šaban, Filip Nola i Kristijan Ugrina, a robove Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Jasmin Telalović i Petar Leventić.

– Upravo ta suigra, suprotstavljanje mase i admirala neprestance stvara ritam predstave – kaže dramaturginja Jelena Kovačić. Kolumba igra Krešimir Mikić.

– Krležu nisu zanimale činjenice, nego Kolumbo kao vizionar, izuzetna ličnost koja je imala hrabrosti upustiti se novo i zapaliti masu da se zaputi s njime u nepoznato. Zanima ga koliko imamo hrabrosti i snage upustiti se u novo a da smo pritom spremni napustiti ono staro. Tekst pokazuje da su šanse za to male, o čemu najbolje govori Krležina rečenica "Čovjek se na taj put mora uputiti sam" – rekla je Jelena Kovačić. 

>> Ansambl je na brodu i putujemo s Kolumbom u neizvjesnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije