Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u teatru exit

Što se dogodi kada staro i novo projure kroz ‘Crveno’

Crveno teatar exit
Foto: Teatar Exit
1/10
02.02.2015.
u 10:04

Siniša Popović maestralno je utjelovio depresivnog Rothka, a izvrsni Filip Križan mladog asistenta

        Poetičnu predstavu “Crveno” o stvaranju serije murala apstraktnog ekspresionista Marka Rothka potkraj 1950-ih godina za restoran Four Seasons u newyorškoj zgradi Seagram redatelj Matko Raguž postavio je u Teatru Exit pažljivo tempirajući premijeru na 10. Noć muzeja, u povodu čega je u foajeu održana izložba djela 11 umjetnika nadahnutih Rothkom – Zlatka Kesera, Zoltana Novaka, Robert Šimraka, Tihomira Lončara, Sibel Latin, Ivana Markovića, Grgura Akrapa, Željke Cupek, Dražena Grubišića, Tomislava Buntaka i Zlatana Vrkljana, koji je zajedno s redateljem Ragužem zaslužan za scenografsko rješenje.

Briljantnog, taštog, arogantnog, ali i depresivnog Marka Rothka, čije zrelo slikarstvo naglašava korištenje čiste boje, maestralno je utjelovio Siniša Popović. Svjestan mijene trendova u kojima je i sam sudjelovao, no koje u obrnutoj ulozi ne prihvaća, zapošljava mladog slikara Kena kojeg je utjelovio izvrsni Filip Križan, da mu pomogne dok stvara Veliki opus od 30-ak murala, za što će dobiti rekordnih dva milijuna dolara. Gonjen željom za umjetnošću koja će trajati i za stotinu godina, Rothko razvija sve bliskiji odnos s asistentom, razvijaju se intelektualne rasprave, dolazi do sukoba starog i novog, što su glumci energičnim scenskim nastupom dočarali na pozornici. Komad Crveno nastao je prema drami Johna Logana i praizvedbu je imao u Londonu 2009., a na Broadwayu 2010. osvojio je šest prestižnih kazališnih nagrada Tony.      

>> Dvadeseti rođendan kultnog zagrebačkog kazališta koje je mijenjalo svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije