Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eskalirao sukob

Statut na čekanju zbog ovlasti Dubravke Vrgoč

23.07.2014., Zagreb -  Zgrada Hrvatskog narodnog kazalista na Trgu marsala Tita obasjana ljetnim suncem. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
31.10.2014.
u 14:30

Ministarstvo tvrdi da u Europi intendanti svoje pomoćnike biraju po pozivu

Iako ulazimo u mjesec studeni, zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište i dalje nema ravnatelje Drame, Baleta i Opere ni poslovnog ravnatelja. Ovih je dana eskalirao i sukob oko izmjena i dopuna Statuta HNK o kojem je Kazališno vijeće raspravljalo 17. listopada.

Večernji list u posjedu je internog dopisa visokopozicioniranog djelatnika Ministarstva kulture koji nije htio parafirati izmjenu Statuta jer da je protuzakonita.

"Naročito su sporne odredbe Statuta prema kojima intendant HNK nije u obvezi raspisati natječaj za pojedine pomoćnike ako odluči da će poslove iz nadležnosti pojedinog pomoćnika intendanta sam obavljati", piše u dopisu poslanom ministrici Andrei Zlatar Violić 21. listopada. U dopisu se ističe da nije jasno ni kako će se plaćati posao koji bi intendant HNK radio uz svoj intendantski posao.

- Bit je postojećih pozitivnih propisa da intendant sam sebi bira pomoćnike, a ne da pomoćnici intendanta postaju sami sebi svrhom, pa upravo formulacija čl. 23 Statuta HNK u Zagrebu upućuje da kazališta autonomno statutom odrede način i uvjete izbora pomoćnika. Izmjenom statuta kojom se omogućava da intendant koji ima kompetencije za obavljanje poslova iz djelokruga pojedinih pomoćnika ne treba zaposliti pomoćnika jer sam može obavljati navedene poslove, ne može se tumačiti na način da je protivno bilo kojem propisu u RH, a posebno kad se ima u vidu da u svim europskim kazalištima intendanti svoje pomoćnike biraju po pozivu, bez ikakve posebne procedure - ističu u Ministarstvu kulture i navode da će se Vijeće ponovo očitovati o novom Statutu ukoliko bude spornih pravnih tumačenja.

Vijeće čeka pravnike

– Mi smo na sastanku koji se trebao održati 29. listopada trebali donijeti završni tekst dopuna i izmjena Statuta. Taj sastanak nije održan jer su se u međuvremenu pojavili prijepori između pravnih službi Grada Zagreba i Ministarstva kulture o tekstu izmjena i dopuna. Sjednica Kazališnog vijeća sasvim sigurno neće biti održana tako dugo dok se te pravne službe ne usuglase oko teksta izmjena i dopuna Statuta kako bi taj bio u skladu sa zakonima Republike Hrvatske – ističe Duško Ljuština.

Ljuština nam je i potvrdio priče da je jedna članica Kazališnog vijeća ponudila ostavku.

– Ostavku je ponudila predstavnica Baleta (Snježana Marasović, op. a.), ali Vijeće o tome još nije raspravljalo – veli Ljuština.

Prema Statutu HNK koji je na snazi (a posljednji je put mijenjan 25. veljače ove godine) precizno je propisan postupak imenovanja ravnatelja Drame, Opere i Baleta te poslovnog ravnatelja. Tako javne natječaje za izbor ravnatelja raspisuje Kazališno vijeće koje imenuje ravnatelje na prijedlog intendanta. Ako nijedan od kandidata ne zadovoljava propisane uvjete ili se na natječaj ne prijavi nijedan kandidat, intendant će Kazališnom vijeću predložiti vršitelje dužnosti pomoćnika intendanta koji na toj funkciji mogu ostati najviše godinu dana.

Program ide dalje

Iako HNK nema ravnatelje, sezona se odvija. Tako je za 14. studenog najavljena premijera opere "Evgenij Onjegin" pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze i u režiji Michala Znanieckija. Balet od 3. studenog prima rezervacije za "Orašara", a ansambl Drame priprema premijeru Krležina "Vučjaka" u režiji Ivice Buljana najavljenu za 30. prosinca. Najavljen je i prvi program Filozofskog teatra.

>> Je li HNK Zagreb devedesetih bio ustaški teatar?

>> Srećko Horvat u HNK dovodi i oskarovku Vanessu Redgrave

Komentara 20

IV
IvanXXIII.
16:17 31.10.2014.

Ma zašto se ti ljudi muče? Pa rješenje je tako jednostavno: Razmontirati HNK te ga, u vidu lego-kockica, složiti u paketić koji će onda D.Ljuština spustiti D.Vrgoč pod bor.

B7
b7
11:54 01.11.2014.

Oni u Ministarstvu ne znaju kako bi platili intendante koji rade ravnateljiski posao !!! zanimljvo , a ne pitaju se kako bi to oni radili kada o poslu ne znaju dovoljno ili ništa !!

NE
Neba
13:52 01.11.2014.

Postovani ETIZOP - glavno da je vas nick potpisan punim imenom i prezimenom. Ne mogu vjerovati da ste toliko zaslijepljeni svojom Dubravkom Vrgoc- Gospodja je u ovih mjesec i pol dana namjestila u HNK BEZ NATEJCAJA svoju osobnu tajnicu, na sjednice dolazi sa svojom privatnom odvjetnicom, namjestila je cak i nekolicinu svojih u popratne sliuzbe (ciscenje i odrzavanje IT sustava), dolaze i glumci iz ZKM na red, a vi meni govorite da ja nisam za promjene u HNK. Jesam itekako, za promjene u svim kazalistima, ali kvalitetne, a ne ovakve. Sto je kvalitetna promjena filozofski teatar u nacionalnoj kuci - pa to neka rade u ZKMu, &TD-u i slicnim institucijama... Amoze se lijepo cuti da je ostavila i dug u ZKM-u i to ce se vrlo brzo saznati JAVNO. Pa mislim da je najbolje da se strpimo još vrlo mlao, jer će gospođa odletjeti na isti brzi način kako je i doletjela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije