Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filozofski teatar

Srećko Horvat u HNK dovodi i oskarovku Vanessu Redgrave

03.09.2014., Sibenik - Sestra Teresa, radikalna kriticarka kapitalizma, konzumerizma i militarizma, bankarskog sustava i mjera stednje gosca je drugog Festivala alternative i ljevice Sibenik FALIS.  Kritizira i samu Crkvu iako je posvecena vjeri, narocito
Duško Jaramaz/Pixsell
30.10.2014.
u 14:23

Žižek je za zagrebačku publiku napisao svoju prvu dramu "Antigona", za koju se već raspituju velika svjetska kazališta

Intendantica Dubravka Vrgoč i urednik Srećko Horvat u zagrebačkom su HNK jučer objavili dio programa Filozofski teatar, koji u toj kući počinje 15. studenoga.

Prva gošća u toj mješavini filozofske tribine, razgovora s publikom i scenskih uprizorenja, bit će velika francusko-bugarska filozofkinja i feministica Julia Kristeva.

– Točno deset godina nagovarao sam je da dođe u hrvatsku, a spominjanje nacionalnog teatra bio je jedan od argumenata koji su presudili. Osim razgovora s Kristevom, Alma Prica će u HNK izvesti njezinu u Hrvatskoj neizvođenu monodramu o sv. Tereziji, koju u originalu izvodi Isabelle Huppert – najavio je Horvat, otkrivši da ih je ta svjetski poznata glumica morala odbiti zbog filma koji upravo snima, no svoje sudjelovanje u budućim seansama Filozofskog teatra potvrdila je oscarovka Vanessa Redgrave koja će, ako joj zdravlje dopusti, u HNK doći već u siječnju.

Prema dosad objavljenom rasporedu, nakon Julie Kristeve u Zagreb 14. prosinca dolazi u nas objavljivani talijanski autor Niccolò Ammaniti, po čijem je predlošku Bernardo Bertolucci snimio svoj zadnji film "Ja i ti", zatim u veljači američko-nizozemski bračni par Richard Sennett i Saskia Sassen, a u ožujku u HNK dolazi i Slavoj Žižek, koji je za zagrebačku publiku napisao svoju prvu dramu, čiji je naziv "Antigona" i već je, naglašavaju organizatori, pokušavaju dobiti veliki teatri diljem svijeta.

– Nacionalno kazalište u 21. stoljeću ne može se zatvoriti u izvedbene i druge načine komunikacije koji su pripadali 19. stoljeću. Želim od ovog teatra napraviti suvremeni teatar koji će davati smjernice domaćim, ali i stranim kazalištima. Program filozofskog teatra dio je takvog promišljanja kazališta – naglasila je intendantica Dubravka Vrgoč, naglasivši da su danas granice filozofije i teatra, koji su u međuovisnosti još od svojih početaka, u današnjem društvu sve manje.

>> Hoće li Drama HNK dobiti novu zgradu za četiri godine?

Komentara 5

VI
Veliki Ivica
19:19 30.10.2014.

I dok će se izvoditi predstave filozofskog teatra opera i balet idu na hlađenje. U prvom mjesecu je bilo uobicajeno davati Labuđe jezero(desetak rasprodanih predstava). Labuđe jezero ove godine ne ide , a i zivo me zanima kako ce proci dvije prmijerne predstave opere. I dobro se zna u kojem omjeru opera, drama i balet pune kazalište

DU
Deleted user
17:00 30.10.2014.

U nacionalnom kazalištu, kakvo je Hrvatsko narodno kazalište, ne rade se eksperimenti, pogotovo ne kad to kazalište grca u duovima i konstantno je u financijskoj krizi. Nacionalno kazalište je središnje mjesto kulture i u njemu nije mjesto za eksperimentiranje već stvaralačko izvođenje domaće i svjetske dramske literature s ciljem bolje kulturne prosvjećenosti naroda. Eksperimenti se provode u manjim eksperimentalnim kazalištima koja takvim eksperimentima postižu kulturni značaj na domaćoj ili svjetskoj razini ili propadaju. Eksperiment nije zadatak nacionalnih kazališta.

B7
b7
07:17 31.10.2014.

Laži i nebuloze , koga najave od svjetskih imena ti se razbole , Vanessa će doći ako joj zdravlje dozvoli ...pa nju je već Šerbeđija dovodio..ne razumijem čega je to urednik S.Horvat kako stoji u prvoj rečenici..sve bi se to moglo i događati kada bi repertoar bio kako treba a izvedbe također , ovako , glupo je ...i lažno .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije