Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Splitska Carmen bit će plavuša

dora ruždjak podolski
29.01.2015.
u 16:29

U suradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo, novu su operu postavili dirigent Ivo Lipanović i redateljica Dora Ruždjak Podolski

Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u režiji Dore Ruždjak Podolski i u suradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo, u subotu će se u HNK Split premijerno izvesti "Carmen", najizvođenija opera Georgesa Bizeta. 

– Postavljanje "Carmen" uvijek je svečanost u svakom  kazalištu † napominje Goran Golovko intendant HNK Split, dok maestro Ivo Lipanović, šef  Opere najavljuje kako će u subotu, po treći put u 20 godina dirigirati premijeru "Carmen" u Splitu. 

– Carmen je za svakog mezzosoprana uloga života i jako sam sretna da sam je dočekala u naponu pjevačke snage – kaže Terezija Kusanović, operna prvakinja otkrivajući kako neće nositi periku, što znači da će splitska Carmen biti plavuša!

Don Josea na premijeri će pjevati Aljaž Farasin, a od veljače u toj ulozi nastupat će nova akvizicija HNK Split, mladi gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze. Ulogu toreadora Escamilla pjeva nacionalni prvak Ivica Čikeš, a Micaelu, protutežu ciganki Carmen, Valentina Fijačko. Drugu Carmen pjevat će u veljači mlada Ivana Srbljan. a u ulozi Don Josea pojavit će se u nekim  izvedbama Vladimir Garič, pjevač klape Kambi Split.

Uz Zbor i Orkestar HNK Split te Dječji zbor Glazbene škole Josip Hatze, u izvedbama "Carmen" nastupit će Ivan Šarić, Špiro Boban, Vinko Maroević, Saša Jakelić, Mate Akrap, Božo Župić, Zlatko Aurelio Kokeza, Marko Lasić, Božena Svalina, Antonija Teskera, Marija Buzdovačić, Jelena Brnadić, Branka Pleština, Barbara Sumić, Bjanka Ivas, Vera Obukhova Velić, Miroslav Ljubičić. 

Ističući kako je u Sarajevu "Carmen" bila veliki događaj, redateljica Dora Ruždjak Podolski tvrdi da redatelj nikad nije najsretniji kad radi iz dekora koji je već odigrao svoje, ali u teškim vremenima i ona je za racionalizaciju! Prema njezinim riječima, Split kao mediteranska sredina idealan je za uprizorenje "Carmen".

Uz maestra Lipanovića i redateljicu Ruždjak Podolski, autorski tim čine scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinje Vanja Popović i Sonja Obradović, oblikovatelji svjetla Zoran Mihanović i Branimir Bokan te zborovođa Ana Šabašov.

Komentara 1

B7
b7
07:58 30.01.2015.

stvarno zanimljivo , plavuša ! važan podatak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije