Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je dobio nagrade Marin Držić?

Špišićev šamar društvu naopakih vrijednosti

11.02.2016., Osijek - Davor Spisic, autor stripa o Segrtu Hlapicu.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
18.03.2017.
u 12:47

Objavljeni dobitnici nagrade Marin Držić

Prvu nagradu na natječaju “Marin Držić” koje za dramska djela raspisuje Ministarstvo kulture dobio je Davor Špišić za “Zidariju”, dramu koja “vješto plovi prostorom između potresnog i duhovitog, globalnog i intimnog, grubog i nježnog”. Drugu nagradu ravnopravno dijele Dora Delbianco za melankoličnu komediju “Kad je stao svijet” i Dino Pešut za tekst “Stela, poplava”. Treću nagradu ravnopravno dijele Marina Vujčić za dramu “Podmornica” i Damir Markovina za tragikomediju “Paščad”. Prva nagrada iznosi 40.000 kuna, druga 30.000, a treća 20.000 kuna, rečeno je novinarima u Ministarstvu kulture. Obrazloženja za nagrade pročitala je predsjednica povjerenstva Ksenija Marinković, a uz nju su o nagradama odlučivali i Dubravko Mihanović i Mario Kovač. Na natječaj su pristigla 52 dramska teksta, a Ministarstvo će novčano stimulirati i kazališta koja će na kazališne daske postaviti nagrađene drame. Povjerenstvo je za izvedbe preporučilo i tekstove Mire Gavrana, Sanje Ivić, Igora Ivka, Sebastiana A. Kukavice i Luke Mavretića.

– Ministarstvo kulture dodjeljuje nagradu “Marin Držić” od 1991. godine. Od tada do danas postigli smo veću vidljivost hrvatskih dramskih autora, a poseban poticaj dobili su i mladi autori. Cilj nam je da djela hrvatskih suvremenih autora budu što češće na repertoarima hrvatskih kazališta – rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na objavi dobitnika nagrade “Marin Držić”.

U tekstu obrazloženja za prvonagrađenog Davora Špišića, Dubravko Mihanović napisao je da je njegova “Zidarija” “jasna u misli, ironična u postupku i duhovita u elaboraciji”, te da se “gnjevno obrušava na društvo naopakih vrijednosti čija je vlast neraskidivo sljubljena s kriminalom, a strukture nagrižene korupcijom”. Mihanović piše i da “društvena kritičnost ovdje odbija biti doslovnom, već se radije poigrava stereotipima i očekivanostima, iznenađujući nas drskim rješenjima i izmještanjem emotivnog fokusa. Gorak je, ovo, angažiran, cinično-zabrinuti poziv na kazališni ples, praćen mariachi-glazbom i koreografiran prizorima maloljetničkog nasilja”.

Zanimljiva bi mogla biti i drama Dore Delbianco “Kad je stao svijet” za koju je Mihanović napisao da podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata te ima galeriju obično-neobičnih likova u kojoj su i predsjednici, ministri, veleposlanici, zastupnici, inspektori, novinari pa i sam papa. Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani u Splitu.•

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kora
20:24 22.03.2017.

Sve ok, ali laureat ima problema sa stajlingom. Po slici se čini da radi u fitnesu, ili da je džoger. Kad je već tako umjetnički obdaren da je zadivio ozbiljni žiri, trebao je pojaviti se makar u kombinezonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije