Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi žanr

Soap Opera: Ljubavni zaplet u pet epizoda originalan je hrvatski koncept

irena škorić
Foto: Mateja Vrčković
1/6
19.04.2015.
u 13:12

Redateljica Irena Škorić osmislila je i napisala predložak ljubavnog zapleta i songove u kojima ima i erotike, policije, prijevare... a premijera je 22. travnja u &TD-u

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Bočna su vrata zatvorena. Ispred njih hostesa u kostimu, crnim čarapama i lakiranim štiklama. Kroz vrata se čuje žamor publike.
Nigdje nikog osim užurbane, elegantno odjevene žene koja pokušava ući. Hostesa joj priječi put... Tako počinje "Soap Opera" ili, u prijevodu, operna sapunica.

Avantura doktora i studentice

Taj originalan koncept u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, premijeru svih svojih pet epizoda doživjet će u Velikoj dvorani Teatra &TD 22. travnja u sklopu Muzičkog biennala Zagreb.

Režira je Dora Ruždjak Podolski, skladatelji su Mladen Tarbuk, Mirela Ivičević, Zoran Juranić, Silvije Foretić i Gordan Tudor, a dramaturški predložak "serije" i songove napisala je redateljica Irena Škorić, ujedno i kreatorica ovog novog zanimljivog sapuničarskog žanra.

– "Soap Opera" ili operna sapunica u nastavcima, koliko sam čula, originalan je i izvorni hrvatski pa možda čak i izvozni proizvod. Smislila sam naslov "Soap Opera" za koji mislim da najbolje spaja žanrove – sapunicu i operu. Uz to, američka je inačica za telenovelu – kaže Irena Škorić.

U središtu je radnje ljubavni četverokut. U prvoj epizodi upoznajemo studenticu brodogradnje Mirelu (sopran Gorana Biondić), koja kao hostesa u Lisinskom u početnom prizoru pred vratima dvorane zaustavlja atraktivnu gospođu Irmu Berger (mezzosopran Ivana Srbljan). Njihov iz minute u minutu sve napetiji pjevački sukob otkrit će nam ponešto i o dva muška lika. Jedan je Irmin suprug, poznati zagrebački estetski kirurg dr. Ivan Berger (bas-bariton Ozren Bilušić), a drugi tajkun i ekstravagantni zavodnik Nedjeljko Emanuel Benezetić Sforza (tenor Miljenko Đuran).

Bergerova avantura s hostesom Mirelom, siromašnom studenticom, dovela je do gnjeva Bergerovu suprugu Irmu i zaplela sapunicu. Ima erotike, droge, šlagera o kirurškoj restauraciji, djevičanstva, prijevara i policije. Dakle, sadržajni je to pandan kakvoj meksičkoj ili turskoj televizijskoj seriji. Zanimljivo bi bilo sličan format emitirati i na televiziji, a o tome što misli bi li se svidio i TV publici, Irena procjenjuje:

– Mislim da bi TV publika izvrsno prihvatila ovaj format. Naime, ova je "Soap Opera" zapravo parodija stereotipne, klasične sapunice i njezina je glavna karakteristika humor. Ironičan i s odmakom, pogotovo u songovima. Duet u prvoj epizodi osobito je oštar. Kao i sve sapunice ljubavnog sadržaja, i ova naša "Soap Opera" namijenjena je svima, od 14 do 104 godine. Sapunica je žanr u kojem je sve moguće, bez ograničenja. U kojem se snovi često ostvaruju, život je ljepši i u puno više boja. U sapunici je uvijek happy end. Ponekad mi se čini da svaki čovjek ima period kada mu život nalikuje na sapunicu, samo happy end može često biti upitan – kaže.

Generacija "Dinastije"

Privatno nije ovisnica o nekoj od TV sapunica, štoviše na tu temu kaže:

– Ne gledam ih. Nemam vremena za njih. Ali generacija sam koja je odrasla uz "Dinastiju" i "Santa Barbaru". Profesori su nas ranije puštali s nastave da bi stigli kući na vrijeme na novu epizodu. Legendaran je zagrebački grafit: "Cruz je nevin". Tko je čitao Modru lastu sjeća se pitanja Lastanu zna li u kojoj će se epizodi Cruz vjenčati, a bake su u to vrijeme u crkvi palile svijeće za Eden. Prije pet godina bilo mi je ponuđeno da budem kreativna producentica i scenaristica jedne sapunice, ali odbila sam ponudu. Slučajno ili ne, izgleda da mi je sapunica ipak bila suđena jer me dočekala "Soap Opera"!

>>Koncert skladbi Šuleka, Kelemena i Horvata, a potom - Soap Opera!

>>Škorić smijenjena, novi predsjednik Šerbedžija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije