Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osijek

Shakespearova 'Oluja' na slovačkom i hrvatskom otvara Lutkokaz

Shakespeare Oluja
Foto: Lutkokaz
1/4
20.11.2014.
u 08:45

Konceptom koji spaja u sebi dva jezika i dva izvedbena izraza autori projekta pred sebe su stavili veliki izazov. 'Bitno nam je bilo dramaturški složiti predstavu da se razumije, bez obzira na to što se koriste dva jezika, rekao je glavni organizator manifestacije Hrvoje Seršić

Najveći lutkarski projekt u povijesti Umjetničke akademije u Osijeku, Shakespearova 'Oluja' večeras u 20 sati otvara 5. Međunarodnu reviju lutaka Lutkokaz u osječkom Dječjem kazalištu.

U predstavi rijetko viđenog koncepta, nastaloj u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i akademije VŠMU iz Bratislave, ispreplest će se hrvatski i slovački jezik te gluma i lutkarstvo. U posljednjem komadu velikog Shakespearea, bajkovitoj priči o otuđenosti, oprostu i ljubavi, bratislavski će studenti tako likove s otoka odglumiti na slovačkom, a njihovi osječki kolege likove čiji brod zaluta u oluju pretočit će u lutke što pričaju hrvatski.

'Želja za zajedničkim projektom krenula je iz Bratislave, odnosno od profesora na njihovoj akademiji, Pavela Uhera i Andreja Pachingera', kaže voditelj hrvatskog dijela projekta i glavni organizator Lutkokaza Hrvoje Seršić, objašnjavajući zašto je izbor pao na 'Oluju'. 'Posljednji Shakespeareov komad privukao nas je brojnim pitanjima i temama koje otvara te mogućnošću raznih tumačenja'.

Konceptom koji spaja u sebi dva jezika i dva izvedbena izraza autori projekta pred sebe su stavili veliki izazov. 'Bitno nam je bilo dramaturški složiti predstavu da se razumije, bez obzira na to što se koriste dva jezika. Tu je Pavel Uher napravio prekrasan posao', dodaje Seršić i nastavlja: 's druge strane, našli smo dobar ključ kojim opravdavamo korištenje lutaka, što je jako važno u lutkarskom kazalištu. Ne bih htio ovdje odavati taj ključ, već pozivam gledatelje na predstavu da ga sami iščitaju'.

'Ovaj vrlo zahtjevan projekt potvrda je vrijednosti UAOS koja je u samo deset godina uspjela postići međunarodnu prepoznatljivost, što pokazuje i sama činjenica da druge akademije žele surađivati s nama. Ujedno, ovim projektom pokazujemo da je lutkarstvo univerzalni jezik preko kojeg možemo odigrati što god želimo', zaključuje Hrvoje Seršić.

Međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz, traje u Osijeku do 22. studenog. Isprva zamišljen kao revija najboljih lutkarskih ispita studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, Lutkokaz je uskoro prerastao početnu ideju. Ove godine, uz zahtjevan projekt poput 'Oluje', nudi najbolje studentske ispite, međunarodna gostovanja profesionalnih lutkarskih kazališta, radionice za studente, lutkarske filmove te međunarodni znanstveni skup Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje. I sve to besplatno. 

>> Kazališne, filmske premijere i brojne lutkarske poslastice na 5. Lutkokazu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije