Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glumila u 'Elementarnim česticama'

Senka Bulić: Mogu se nositi s fatalnim likovima, imam tu energiju

Senka Bulić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
28.07.2015.
u 17:45

Ovih dana na Dubrovačkim ljetnim igrama bila je u ansamblu koji je izvodio "Elementarne čestice", predstavu čije je izvođenje ocijenjeno kao sigurnosni rizik zbog izjava M. Houellebecqa

Ugledna i nagrađivana hrvatska glumica Senka Bulić bila je u glumačkom ansamblu koji je ovih dana na Dubrovačkim ljetnim igrama na Lovrijencu izvodio "Elementarne čestice", predstavu nastalu prema motivima romana slavnog francuskog pisca Michela Houellebecqa.

Predstava je dočekana s velikim interesom medija jer je Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo da je izvođenje Houellebecqa u Dubrovniku sigurnosni rizik zbog njegovih izjava o islamu. Predstavu je režirao Ivica Buljan, omiljeni redatelj Senke Bulić, glumice i performerice koja je svojedobno vodila Scenu Gorica u Velikoj Gorici, a bila je i ravnateljica Dramskog programa Splitskog ljeta. Uspješno vodi i svoje privatno kazalište Hotel Bulić, a posljednjih se godina sve intenzivnije bavi i režijom.

:: Jeste li u predstavi "Elementarne čestice" zapravo debitirali na Dubrovačkim ljetnim igrama?

Ne, u Dubrovniku sam igrala više puta... U "Pticama" koje je režirao Paolo Magelli, gostovala sam s "Medejom", "Ma and Al", "Svršimo s božjim sudom part one"... Igrala sam i u produkcijama Igara i na nezavisnoj sceni Dubrovnika.

:: S Ivicom Buljanom surađujete desetljećima. Kada ste prvi put "kliknuli"?

Na "Fedri" u &TD-u. Bila je to naša prva važna suradnja, s njim najviše radim, najčešće kao glumica, ali je režirao i u kazalištima koja sam vodila. Jako ga poštujem i volim kao umjetnika.

:: Jeste li ikada pripremali kazališnu premijeru uz pasku policije i zbog toga osjetili strah ili nelagodu?

Navikla sam na razne uvjete stvaranja, ali ovo je prvi put da radim uz policijsku zaštitu. Iako se u samom prostoru osjećate sigurno, nelagoda postoji zbog same činjenice da se jedna predstava dovede u taj kontekst.

:: Mislite li da je francuski pisac Michel Houellebecq doista ženomrzac?

Houellebecq prezire zapadno društvo, sva ograničenja njegovih likova su iz konteksta u kojem oni ne žive kao ljudi.

:: Zašto tako često igrate fatalne žene?

Očito nosim energiju takvih likova. Igrala sam antičke junakinje, suvremene tragičarke, antijunakinje moje omiljene Elfriede Jelinek... Htjela sam uvijek ulaziti u taj materijal, a režiseri su očito smatrali da mogu nositi tu vrstu sudbina.

:: Smetaju li vam neke krajnje negativne kritike dubrovačkih "Elementarnih čestica"?

Ne smetaju mi različite reakcije. Zanima me nivo argumentacije. Nestao je prostor za pisanje o kazalištu na koji smo se navikli dok smo se formirali. Šteta, jer bi kritike trebale biti nastavak umjetnosti na koju se osvrću.

:: Sve se češće prihvaćate mikrofona. Jeste li spremni i za glazbenu karijeru?

Ja sam jedva na nagovor Jeana Michelea Bruyerea devedesetih u &TD-u pjevala u njegovu performansu. Imala sam dotad neki otpor prema tome. Danas češće pjevam, ali neću nikad biti spremna za glazbenu karijeru.

:: Koliko vam nedostaje Ana Karić?

Nevjerojatna je praznina otkad Ane nema. Privatna i umjetnička. Potpuno je jasno da nedostaje najbolja glumica. Svaki dan mislim na nju i porazgovaram s njom u mislima.

:: Zašto vas više ne gledamo na filmu?

Voljela bih, naravno, više igrati. Zadnji film snimala sam s jako talentiranim Ivanom Livakovićem.

:: Jeste li spremni za stalni glumački angažman u nekom nacionalnom ili gradskom teatru?

Bila sam već u nekoliko angažmana iz kojih sam svojevoljno odlazila. Češće sam osjećala potrebu da radim izvaninstitucionalno. Takav angažman činio mi se boljim za moj umjetnički put. Sigurno je da bi mi život bio ugodniji u nacionalnom ili gradskom teatru, mislim na financijsku stranu.

:: Predstavom "Dream of Life" u produkciji vašeg kazališta Hotel Bulić lani ste osvojili nagradu publike Teatra.hr. Je li vam to najdraža nagrada u životu?

To mi je svakako važna nagrada jer ona u svim svojim kategorijama percipira dinamičnu nezavisnu scenu, a još je i rezultat gledateljskog odabira. Osim za predstavu, prošle je godine i moje kazalište dobilo nagradu Teatra.hr za najbolje nezavisno kazalište.

:: Što mislite o Nagradi hrvatskog glumišta?

Potrebna, ali s izmjenama koncepta. Primjerenija kazališnoj stvarnosti.

:: Hoćete li nakon Dubrovnika na odmor ili vas već čeka neka nova uloga?

Igrat ću "Damu s kamelijama" na Zadru snova, a onda počinjem raditi predstavu "Živjet ćemo bolje" po romanu Maje Hrgović. Pripremam i film sa svojim omiljenim umjetnikom Tomislavom Ćurkovićem.

>>Izvanserijski, slojeviti prikaz kontroverznog Houellebecqa

>>"Elementarne čestice" između performansa i muzičkog i političkog teatra

Komentara 2

NE
Neba
21:32 28.07.2015.

Hocete li nas vec jednom pustiti na miru s tom nevaznom perverzijom od predstave...? Bilo je sasvim dosta onanije i golotinje, nemojte sad i vi Derk..ati

IV
IvanXXIII.
07:45 29.07.2015.

Bilo bi krajnje vrijeme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije