Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Petra pana u ZKM-u

Redatelj Waltz i dramaturg Buljan kreću od toga da svi znaju priču i donose veselje

petar pan
Foto: arhiva ZKM
18.12.2014.
u 14:14

Glumačko iznenađenje predstave je Doris Šarić-Kukuljica, koja nakon Broja Jedan u "Alanu Fordu" sada glumi vilu Zvončicu

Veselo, šareno, razigrano i raspjevano – to je "Petar Pan" Zagrebačkog kazališta mladih, premijerno izveden u utorak, 16. prosinca, kao idealni uvod u opće blagdansko dobro raspoloženje. Premijerna jednosatna predstava o uzbudljivim događajima u Nigdjezemskoj bila je posebna avantura za najmlađe gledatelje. Njima su, naime, postavljena tri reda jastuka na samoj sceni i tako su doslovno postali dio te priče.

Petar Pan letio je nad njihovim glavama, a jedan je dječak odgledao predstavu doslovno ležeći ispod klavira, kraj samih nogu Urše Raukar koja glumi gospođu Darling i Sirenu.

Redatelj Robert Waltz odavno je osvojio djecu koja na predstave dolaze u ZKM – "Malom sirenom" i "Ružnim pačetom". Petrom Panom nastavlja svoj prepoznatljiv autorski rukopis i uz pomoć dramaturga Ivice Buljana i autorice songova Olje Savičević Ivančević stvara predstavu koja od gledatelja ne krije tajne kazališta, jer djeci pred očima scenski će radnici zakačiti sajle na kojima lete.

Premisa od koje je krenuo autorski dio ekipe bila je da djeca već dobro znaju priču o vječnom dječaku, izgubljenim dječacima, gusarima, Kapetanu Kuki i vili Zvončici. Nisu im stoga željeli ispričati priču, već su im željeli prenijeti emocije, i u tome su uspjeli. U vizualnom dojmu predstave vratili su se starinskom teatarskom izrazu u kojem scenom plešu kartonski valovi i plove drveni brodovi na guranje, stvarajući vedre i šarene teatarske slike scenografijom Jeana Guya Lecata i kostimima Ane Savić Gecan.

Svojim dječačkim šarmom predstavu nosi Vedran Živolić kao Petar Pan, a svakako najveće iznenađenje glumačke podjele je Doris Šarić-Kukuljica koja nakon uloge Broja Jedan u "Alanu Fordu" na listu svojih kreacija za djecu i mlade sada dodaje i onu vile Zvončice.

Najsitnije figure na sceni, s ljubičastim krilima od šljokica i pravom dozom tvrdoglavosti i ljubomore koju vila mora imati, ona doista jest najveće dijete te predstave. Frano Mašković ovdje je Kapetan Kuka, više smiješan nego strašan i takav idealan za ovu priču.

>> Troia’s Discount pokazuje zašto teatru trebaju audicije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije