Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Ivan pl. Zajc

Ravnateljski tim Oliver Frljić i Marin Blažević pozivaju Riječane u novo narodno kazalište

Kazalište narodu
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
08.09.2014.
u 14:06

Moto sezone koja se odlikuje novim pristupom stvaralačkom radu i publici jest Gavellina misao "Ne imati kazalište znači biti prazna, nesvjesna gomila...".

Novi ravnateljski tim HNK Ivana pl. Zajca, intendant Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević, predstavili su danas u Rijeci predstojeću kazališnu sezonu, prvu pod njihovim vodstvom,  koja Riječanima donosi, naglasili su,generalni zaokret i novo, odgovorno i različito kazalište. Kazalištarci su to i zorno pokazali odjeveni u crvene majice s natpisom Kazalište narodu. 

Moto sezone koja se odlikuje novim pristupom stvaralačkom radu i publici jest Gavellina misao "Ne imati kazalište znači biti prazna, nesvjesna gomila...". Frljić , koji će biti i v.d. ravnatelj Hrvatske drame i Blažević, kao glavni dramaturg, što je u hrvatskim teatrima nepoznata novost, i ravnatelj Opere, najavili su da riječko kazalište postaje uistino riječko i narodno, jer to duguje svojim građanima od čijeg se novca većim dijelom financira.

Zadovoljan je time i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je danas u kazalištu rekao da se na ono narodno u nazivu kazališta zaboravilo i da, iako ima retro prizvuk, pokazuje da se kazalište vraća svojoj izvornoj svrsi i publici. 

Najavljujući program svih ansambala riječkog kazališta Frljić je posebno istaknuo intenzivan rad na koprodukcijama i izdvojio premijeru opere Jevgenij Onjegin u koprodukciji sa HNK Zagreb te niz drugih koje se dogovaraju, sa Slovenskim mladinskim gledališčem, Ljubljanskom operom i Cankerjevim domomTeatrom iz Berlina, Kraljevskom operom iz Stocholma, Operom iz Helsinkija što samo pokazuje  zanimanje koje postoji za suradnju sa kazalištem u Rijeci. 

Novi tim u HNK Ivana pl. Zajca radit će i na decentralizaciji upravljanja kućom, no ono što je više puta istaknuto na današnjem predstavljanju nove sezone jest želja da se započne razgovor s publikom, narodom, sve pod motom "kazalište narodu" pa se uvode i novi ciklusi pretplate prilagođeni željama i ukusima Riječana svih dobnih skupina, nazvani po riječkim lokalitetima i urbanitetima.

-  Novi je program koji uvodimo i diplomirani gledatelj, za sve one koji posebno vole kazalište i pozivamo ih da se uključe u proces rada u našem i njihovom kazalištu – rekao je Blažević najavljujući i skori susret s petim ansamblom, publikom, kako bi se ona rekla kakvo kazalište želi.  Svi ansambli riječkog kazališta ove će sezone ponuditi niz premijera, posebno se izdvaja Šnajderov Hrvatski Faust pod redateljskom palicom Olivera Frljića koji se u Hrvatskoj nije igrao od 1991. godine. 

- Tom predstavom želimo pokazati jasan ideološki zaokret u radu kazališta, a premijerna predstava Pinokia, u izvođenju Hrvatske i Talijanske drame početak je rada kojem težimo, veće suradnje anasambala koji rade pod istim krovom – rekao je Frljić. 

- Balet, kao i operna i koncertna sezona, za riječku će publiku koja je dosad, rekao je Blažević, bila osuđena na dva, tri redatelja, biti drugačija. U HNK Ivana pl. Zajca, u koncernom programu, Riječani će napokon moći vidjeti i čuti gala koncerte svjetski poznatih i priznatih Riječana - Kristine Kolar, Diane Haller i Giorgia Surijana koji postaje počasni član ansambla Opere.  Novost je u opernom dijelu da će svaka sezona imati posebnog gosta, ove sezone to je proslavljena operna diva Dunja Vejzović koja će pjevati u operi Oedipus Rex.

>> Sedam premijera u novoj kazališnoj sezoni odgovornog i različitog kazališta

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:51 09.09.2014.

Severine i gara! Uf!

RS
raya.shanti
23:02 20.11.2014.

Konačno i neka lijepa vijest..samo naprijed :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije