Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka

Prvi sastanak publike i nove uprave HNK Ivana pl. Zajca

Rijeka - Prvi sastanak intendanta Ivana pl. Zajca Olivera Frljica s kazalisnom publikom na temu Vase kazaliste, nasa publika.
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
23.09.2014.
u 21:59

Ne pretjerano brojčana, ali angažirana publika imala je prigodu razgovarati s intendantom Frljićem, dramaturgom i uskoro ravnateljem Opere Marinom Blaževićem, ravnateljicom Talijanske drame Leonorom Surian i ravnateljem Baleta Ronaldom Savkovićem.

Večerašnjim prvim sastankom s riječkom publikom u HNK Ivana pl. Zajca nova je uprava otvorila trajnu temu "Vaše kazalište, naša publika", koja time postaje peti ansambl novoga, i kako je najavio novi intendant Oliver Frljić – odgovornog, različitog riječkog kazališta.

Ne pretjerano brojčana, ali angažirana publika imala je prigodu razgovarati s intendantom Frljićem, dramaturgom i uskoro ravnateljem Opere Marinom Blaževićem, ravnateljicom Talijanske drame Leonorom Surian i ravnateljem Baleta Ronaldom Savkovićem.

Ideja je mijenjati način komunikacije s publikom, ne samo kroz predstave, već je učiniti neposrednom, čulo se u uvodnom dijelu. Želimo da budete kritični o svemu što radimo, ali ne i maliciozni, poručio je Frljić publici. Okupljene je zanimalo - hoće li se na scenu vratiti neke stare predstave, čuli su se i prijedlozi o intenzivnijem uključivanju djece riječkih osnovnih i srednjih škola u život kazališta, upućeno je i pitanje o hrabrosti i spremnosti izravnog uključivanja i "interveniranja" publike u predstavu te spremnosti izlaska iz zgrade kazališta.

U gledalištu se našao i čovjek koji je nakon desetljeća izbivanja iz riječkog kazališta večeras odlučio doći i vidjeti Marina Blaževića, čijeg je oca poznavao. Zadovoljan sam onime što vidim, kazao je, a Frljića nazvao hrabrim čovjekom. Pozdravio je njegovu ideju o "kazalištu naroda", sugerirajući mu da se zbog toga ne treba ispričavati nego "juriti kao španjolski bik na crveno". Nova je uprava dobila pohvale zbog otvorenosti i spremnosti da javno progovori o problemima na koje su naišli.

Blažević je priznao da otkrivaju stvari koje šokiraju, nekima će se, rekao je, morati baviti i druge službe. Bez etičke platforme kazalište ne može djelovati, dodao je Frljić. Bivšeg intendanta riječkog kazališta i poznatog teatrologa Darka Gašparovića zanimalo je što se kani učiniti s hrvatskom dramom. Publika priželjkuje i gostovanje najboljih predstava ostalih kazališta. Frljić drži da bi takva programska razmjena bila logična kao i zajedničko planiranje, no to zahtjeva i mijenjanje cijele kulturne politike. Priznaje da to u mnogočemu ovisi i o financijama. Primjer suradnje je i već ostvarena plesna mreža u Hrvatskoj, kazao je Savković.

>> Bivša uprava 'zaboravila' spomenuti dug od 840.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije