Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminuo redatelj, dramaturg i jedan od najvećih suvremenih intelektualaca Mladen Škiljan

Mladen Škiljan
Foto: Hrvatsko narodno kazalište
16.07.2014.
u 12:38

Bio je intendant HNK od 1970.-1974., predavao je na Akademiji dramske umjetnosti, pisao članke o poetskom teatru, prevodio drame sa starogrčkog i francuskog (Aristofan, Moliére)...

Poznati hrvatski redatelj, dramaturg, prevoditelj i jedan od najvećih intelektualaca suvremenog hrvatskog glumišta, Mladen Škiljan preminuo je 12. srpnja u 93. godini. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a tijekom studija postaje član Družine mladih čiji je nastanak inicirao Vlado Habunek.

Kao urednik, dramaturg i redatelj na Radio Zagrebu radio je od 1947. do 1949. afirmiravši mnoge suvremene hrvatske dramske tekstove. Umjetnički direktor Jadran filma bio je od 1949. do 1951., a zatim je počeo djelovati u kazalištu, prvo kao asistent i koredatelj Branka Gavelle u predstavi Agamemnon Eshila u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

U Drami zagrebačkog HNK ostaje do osnutka Zagrebačkog dramskog kazališta (danas GDK Gavella), gdje je kao redatelj realizirao mnoge kazališne predstave do 1966. godine. Zatim se ponovno vraća u Hrvatsko narodno kazalište, gdje, između ostalog, od 1970. do 1974. obnaša dužnost intendanta. Realizirao je mnoge predstave u matičnom kazalištu do 1987. kada odlazi u mirovinu. Predavao je  na Akademiji dramske umjetnosti, pisao članke o poetskom teatru i kazališnoj organizaciji u stručnim periodikama, iznimno puno prevodio drame sa starogrčkog i francuskog (Aristofan, Moliére). Svojim predanim radom i angažmanom zadužio je generacije redatelja, glumaca, scenografa, kostimografa, dramaturga, koji svoju svestranost i širenje umjetničkih horizonata mogu uvelike zahvaliti i njemu, kao pedagogu koji se svesrdno zalagao za napredak mladih.

Režirao je velik broj predstava od kojih svakako treba izdvojiti  Lisistratu Aristofana 1953., Divni dani Samuela Becketta 1965., Ranjena ptica Marijana Matkovića 1966.,  Građanin plemić Jean-Baptiste Poquelin Molièrea – Jeana-Baptiste Lullyja  1966., Dundo Maroje Marina Držića 1967., Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u vlastitoj scenskoj adaptaciji 1969., Golgota Miroslava Krleže 1977., HamletWilliama Shakespearea 1979., Vesele žene winsdorske Williama Shakespearea 1982., Zapisi iz podzemlja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog 1982., Pazikuća Harolda Pintera 1984., Divlja patka Henrika Ibsena 1987.

Za iznimno djelovanje na području kulturnog života zemlje dobio je 1988. godine Nagradu Vladimir Nazor za  životno djelo. Ispraćaj Mladena Škiljana održat će se u krugu obitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije