Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lutkokaz

Premijerno prikazan prvi hrvatski srednjometražni lutkarski film 'Jan putuje'

jan putuje
Foto: screenshot/youtube
20.11.2014.
u 19:01

Priča govori o velikom putovanju drvenog lutka Jana koji bez ikakvog objektivnog razloga postaje svjestan svojeg postojanja

Prvi hrvatski srednjometražni lutkarski film "Jan putuje" imao je premijeru danas u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u sklopu Lutkokaza. Priča govori o velikom putovanju drvenog lutka Jana koje započinje jednog sasvim običnog dana kada lutak, koji je svoje ime dobio jer došao na svijet u siječnju (engl. January, skraćeno: Jan), bez ikakva objektivnog razloga postaje svjestan svog postojanja.

Nakon samospoznaje Jan si počinje postavljati pitanje koje si postavljaju u većini slučajeva sva razumna bića – zašto? 

 

Najprije zašto sam ja (zašto jesam – postojim), a onda čemu sam ja (što mi je činiti budući da postojim). U potrazi za odgovorima na ta pitanja Jan kreće na put. Njegovo putovanje istovremeno je zbiljsko putovanje svijetom i njegovo unutarnje razvojno putovanje. Ono je svojevrsna metafora univerzalnog životnoga puta i ujedno njegova osobna priča u kojoj Jan doživljava razne zgode i nezgode, pronalazeći putem vlastite odgovore.

Autorica je Kristina Arbanas, montažer filma i dizajner zvuka je Ognjen Jovanović, a autorica glazbe Bika Blasko. U filmu sudjeluju Nenad Pavlović kao asistent režije, Peđa Gvozdić u ulozi naratora te Teresa Arenas Salas koja se pojavljuje u ulozi djevojke She. Produkciju potpisuje eNtity productions.

>> Shakespearova 'Oluja' na slovačkom i hrvatskom otvara Lutkokaz

>> Kazališne, filmske premijere i brojne lutkarske poslastice na 5. Lutkokazu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije