Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM

Premijera trilogije Janje Kokoš Orao - Stoljeće jedne porodice

trilogija Stoljeće jedne porodice
Foto: Velja Hasanbegović
1/3
22.01.2015.
u 13:45

Riječ je o jednom od najvećih regionalnih koprodukcija nastalih u proteklih 15 godina

Predstava – Janje, Kokoš/Orao kao trilogija Stoljeće jedne porodice – koprodukcijska predstava Zagrebačkog kazališta mladih, Međunarodnog kazališnog festivala MESS - Scena MESS iz Sarajeva, BiH i BITEF teatra iz Beograda, Srbija u režiji Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović imat će zagrebačku premijeru sutra, u petak 23. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.  

Zagrebačka publika već je imala priliku vidjeti prvi dio trilogije, predstavu Janje, u rujnu na sceni ZKM-a.

Ova trilogija jedna je od najvećih regionalnih koprodukcija nastalih u proteklih petnaest godina, i praizvedena je 5. prosinca 2014. u Sarajevskom ratnom teatru. Svoj kazališni put nastavila je u Sarajevu i Zenici, beogradska premijera je zakazana za 15. siječnja, a nakon zagrebačke, predstava će od veljače do travnja biti na turneji po Bosni i Hercegovini.

“Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomjesečni projekt  financiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014. Projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti  u zajedničkom  suočavanju s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Trilogija je jedinstven kazališni pothvat na našim prostorima i mlade su redateljice na različite načine prikazale aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo s ciljem da gledatelji u regiji preispitaju svoj odnos prema zajedničkoj povijesti. U ovoj jedinstvenoj trilogiji sudjeluje čak 14 glumaca, dok je u cijeli projekt uključeno oko 100- tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Okvirna tema svih predstava jest široki dijapazon referencija na ratove koji su se vodili u regiji kao i na njegove posljedice. Poetološki, riječ o trima vrlo različitim predstavama – „Janje“ pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući ga izravno „in situ“ u samo Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kad je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenočište. „Kokoš“ govori o bosansko-hercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. „Orao“ se bazira na probleme mira za one koji su sudjelovali u ratu i njemu nastradali, o „njihovim“ i „našim“ istinama i izuzetno je aktualni odrzcaj trenutačne i hrvatske situacije kad je riječ o braniteljima invalidima.      

>> Sjajna Mirjana Karanović u predstavi o organizatorima ubojstva Franje Ferdinanda

>> Olujna noć nadomak Novom svijetu odlično dočarana na pozornici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije