Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PETAK U KOMEDIJI

Premijera 'Kneginje čardaša'

Kneginja čardaša
Foto: Promo
1/10
13.10.2016.
u 13:05

Kneginja čardaša na hrvatske pozornice dolazi 1916., ubrzo nakon bečke praizvedbe, a nekoliko mjeseci prije peštanske! Od tada ne silazi s repertoara naših kazališta, slično kao i ostala Kálmánova djela.

U Kazalištu Komedija u petak 14. listopada od 19.30 premijerno će se izvesti poznata opereta "Kneginja čardaša" Emmericha Kálmána, u režiji Ivana Lea Leme, te pod dirigentskom palicom Veseljka Barešića. U glavnim ulogama su Sandra Bagarić / Zorica Antonić, Đani Stipaničev / Damir Klačar, Dražen Bratulić / Goran Malus, Vlatka Burić / Josipa Lončar, Nedim Prohić, Dubravka Ostojić, Adalbert Turner / Ervin Baučić / Ivan Magud, Davor Svedružić / Zlatko Ožbolt, Dario Došlić, Blaženka Blažinić, Božidar Peričić, Matija Škvorc, Ana Hruškovec i drugi. Sudjeluju orkestar, zbor i balet Kazališta Komedija. Koreograf su Leo Mujić i Marko Marosiuk, scenografkinja Vesna Režić, a oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez.

U Zagrebu prije Pešte!

Kneginja čardaša na hrvatske pozornice dolazi 1916., ubrzo nakon bečke praizvedbe, a nekoliko mjeseci prije peštanske! Od tada ne silazi s repertoara naših kazališta, slično kao i ostala Kálmánova djela. Tako npr. u Zagrebu 1935. godine igraju čak dvije Kálmánove operete: Grofica Marica i Cirkuska princeza. Opereta sa scene Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ubrzo seli u novo kazalište na Kaptolu – Kazalište Komedija, koje će uskoro postati popularno odredište Zagrepčana željnih glazbenoh kazališnog spektakla. Prva premijera u novom kazalištu bila je Zemlja smješka Franza Lehára izvedena 23. prosinca 1950. godine. Kneginja čardaša, postavljena pod imenom Silva zbog tadašnjih političkih razloga dolazi na novu pozornicu 26. rujna 1951. godine, gdje će se zadržati cijelo sljedeće desetljeće. Prvu predstavu režirao je Slavko Midžor, a Vlado Štefančić režira sve obnove do 1960. godine, kada Silva odlazi s kaptolske pozornice. Vraća se na Kaptol nakon trideset godina, 16. lipnja 1992. godine, ponovo u režiji Vlade Štefančića. Ovaj put izvedena je pod svojim pravim imenom Kneginja čardaša, a na repertoaru i tada ostaje punih deset godina.

>>Oduševila "Kneginja čardaša"

Komentara 2

M3
Miške 3
07:53 15.10.2016.

Kada ćemo moći to vidjeti na TVu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije