Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVNIK

Premijera 'Elementarnih čestica' uz strogu policijsku pasku

Elementarne čestice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
20.07.2015.
u 07:46

Već i prvi generalni pokus predstave koju režira ravnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan posvjedočila je da redatelj ne odustaje od svog prepoznatljivog rukopisa

Večeras u 21,30 sati u kamenoj utrobi tvrđave Lovrijenac festivalski dramski ansambl Dubrovačkih ljetnih igara izvesti će premijeru „Elementarnih čestica“ po romanu Michela Houellebecqa uz strogu policijsku pasku. Premijerna publika na predstavu mora ponijeti ne samo ulaznice, nego i osobne dokumente s kojima će dokazati identitet, budući da je Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo da je izvedba Houellebecqova ljubavnog romana iz 1998. godine predstava visokog sigurnosnog rizika.

Već i prvi generalni pokus predstave koju režira ravnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan posvjedočila je da redatelj ne odustaje od svog prepoznatljivog rukopisa. Na ogoljenoj sceni postavio je ogoljena tijela. Glumci glume i pjevaju. U predstavi sudjeluje i stari Buljanov suradnik i glazbenik iz Leta 3 Zoran Prodanović Prlja, ali i karizmatična Senka Bulić. Predstava je kombinacija performansa i kabarea, kao što je Buljan i najavio na konferenciji za tisak. Budući da je zbog policijskih procjena premještena sa plaže u Kuparima u tvrđavu Lovrijenac koju je, navodno, lakše osiguravati i kontrolirati, prvotni koncept koji se bazirao na Houellebecqovu tekstu i na adaptaciji Velimira Grgića izmijenjen je u korist glumačkih improvizacija i intervencija.

Predstava o kojoj posljednjih par mjeseci šuškaju i vrapci na grani tako će više sličiti na jazz koncert nego na izvedbe klasičnih dramskih komada na koje je publika Dubrovačkih ljetnih igara navikla. I premda su „Elementarne čestice“ podijelile čak i Kukuriku koaliciju (ministar Šipuš je branio umjetničke slobode, a ministar Ostojić policijske procjene) još se ne zna tko će od njih doći na premijeru.

>> Michela Houellebecqa patološki ne vole kukavice, nepismeni i neinteligentni

>> "Elementarne čestice" između performansa i muzičkog i političkog teatra

Komentara 4

FI
Fisherman
10:52 20.07.2015.

Opet predstava u kojoj glume srbi i vrijedaju sve i svakog.....ruglo koje zele proturiti na mala vrata kao umjetnost.

DU
Deleted user
15:10 20.07.2015.

Uobičajeno je da na utakmicama HNL-a ima više policajaca nego navijača,to je odjek sportske kulture. Sada će i na kazališnim predstavama biti isto,specijalna i temeljna policija oko kazališta,pretres gledaoca,blokada prometa,,,to je odjek opće kulture,morala,etike tzv. kulturnjaka i njihovih sljedbenika.

BA
bakulušić
17:52 20.07.2015.

Kakvo vino ( u i oko ministarstva ), takve i predstave, takva i kultura! Nego, na čiji račun idu troškovi osiguranja? Izgleda da, opet, jedni piju i igraju a drugi, ni krivi ni dužni - plaćaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije