Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scena Travno

Pregršt zabave i čudesnih predstava na 47. PIF-u

Stephen Mottram
Foto: PIF
1/2
15.09.2014.
u 14:53

Britanski lutkar Stephen Mottram sa slavnom predstavom "U trenu" večeras otvara 47. međunarodni festivala kazališta lutaka - PIF na Sceni Travno s početkom u 20 sati. Predstava je niz bajkovitih priča praćenih glazbom koja je posebno skladana za predstavu, a proces izrade marioneta koje se koriste u predstavi bio je utemeljen na prethodnom istraživanju ljudskog pokreta. U idućih šest dana moći ćete pogledati 30 predstava i dva performansa gostiju iz osam zemalja. 

Program ovogodišnjeg festivala započinje programima na Cvjetnom trgu. U 17 sati javnosti se predstavlja interaktivna lutkarska instalacija "Ti si lutka", španjolske skupine Itinerania iz Barcelone. "Titeretú“ su pet velikih lutkarskih ruku izrađenih od željeza i drva s vidljivim unutarnjim osnovnim mehanizmima. Članovi publike više nisu samo promatrači, već kolektivno postaju glavni lik u priči – lutka. U slučaju kiše, program se ne otkazuje nego prebacuje u Centar Cvjetno. 

Iz Izraela nam stiže performans u pokretu "Zarsisa", koji će se u 17 sati održati na Cvjetnom trgu i okolnim ulicama, a u 19 sati, prije samog otvorenja festival, seli na plato Mamutice. "Zarsisa" pripovijeda priču o patuljčici Zarsisi, staroj prosjakinji koja je na ulice dospjela iz svijeta bajke. Junakinja performansa na leđima nosi ogromnu košaru, hoda među ljudima, prosi i nastoji s njima ostvariti kontakt. Priča je to o putu suosjećanja i ljubavi između mašte i stvarnosti.

I prije samog službenog otvorenja, u četvrtak je otvorena izložba "100 godina slovenske lutkarske umjetnosti", dok je u petak otvorena izložba učeničkih radova s natječaja "Lutka, maska...PIF". U subotu je PIF-ova maskota Pifko poveo centrom Zagreba povorku lutaka u pratnji Zlih bubnjara, nakon čega su održane i dvije radionice lutaka. 

U službenoj konkurenciji je 16 predstava, a održat će se dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba. 

>> To je bio pravi pogodak - Lutkarska opera Carmen otvorila 46. PIF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije