Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROvnik

Predstavljena monografija Neve Rošić

Neda Rošić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/7
04.08.2014.
u 15:38

Monografiju Neve Rošić su u Dubrovniku predstavili njena urednica prof. dr. sc. Lada Čale Feldman, prof. dr. sc. Darko Gašparović i Boris Svrtan

­Koliko je velika glumica dokazala je Neva Rošić i na predstavljanju svoje monografije u atriju Kneževa dvora, u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Nakon samog predstavljanja knjige (Igre njome nastavljaju tradiciju objavljivanja monografija naših najvećih ljudi od teatra), kao svojevrsnu zahvalu govornicima za sve lijepe riječi, ali i posvetu svoj njenoj teatarskoj publici Neva Rošić je odigrala – uz pomoć Borisa Svrtana – jedan od najupečatljivijih prizora iz Krležine drame "U agoniji".

Na nekoliko minuta bila je iznova jedna od najboljih barunica Lenbach koju pamte hrvatske kazališne scene, velika i nadahnuta krležijanka, ili kako što je to rekao prof. Gašparović, istinska, iako ne i formalna akademkinja, u zemlji koja u svoju Akademiju znanosti i umjetnosti ne prima kazališne umjetnike i gdje je čak i velikan poput Branka Gavelle akademik postao tek godinu dana prije svoje smrti i to zato jer je bio književnik.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Monografiju Neve Rošić su u Dubrovniku predstavili njena urednica prof. dr. sc. Lada Čale Feldman, prof. dr. sc. Darko Gašparović i Boris Svrtan uz uvodni pozdrav ravnateljice Igara Ivane Medo Bogdanović. U knjizi koja potanko govori o Nevi Rošić kao velikoj dramskoj umjetnici, ali i redateljici i pedagoginji prilozi su niza njenih suradnika i učenika različitih naraštaja, od redatelja kao što su Aida Bukvić, Joško Juvančić, Vladimir Gerić, Jagoš Marković, Georgij Paro i Tomislav Radić, preko teatrologa Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića, Mani Gotovac, Gige Gračan, Branka Hećimovića i Vjerana Zuppe, do glumaca Gorana Grgića, Koraljke Hrs, Elvie Nachionovich, Alme Price, Borisa Svrtana i Marka Torjanca.

Urednica Lada Čale Feldman za knjigu je napisala i opsežnu uvodnu biografsku studiju, a dijelove priče prati obilje arhivskih fotografia koje na najbolji mogući način dočaravaju bogatu karijeru ove izuzetne umjetnice – karijeru kojoj još nije došao kraj, jer ovog je ljeta ona, na igrama, glumila dadilju u Shakespeareovoj drami "Romeo i Giuliette", u režiji Jagoša Markovića.

>>Ovacije prvoj dramskoj premijeri

>>Neujednačeni Timon Atenjanin na Ljetnim igrama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije