Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Ocean more”

Predstava u kojoj je važnu ulogu odigralo kupalište

Ocean more
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
31.07.2014.
u 11:40

Likovne intervencije izvedbu su odveli sa žala u svijet nadrealizma Bariccovih likova

        Kupalište Šulić jedno je od čarobnih dubrovačkih mjesta. Stisnuto između dvije hridi, od kojih je jednoj na vrhu Lovrijenac, tek uski potez žala na kojem more ulazi u sam grad. Upravo to mjesto, čarobno u noći u kojoj se budi jugo, ugostilo je nekoliko prizora prema romanu Alessandra Baricca “Ocean more”, svojevrsni put kroz veliki roman (u nas ga je 2006. izdao VBZ), nastao po izboru, u scenskoj adaptaciji Mani Gotovac.

Zavezani uz roman

Stvorena je tako nadogradnja lani započetog programa “Pisci u Sponzi”, koji je na svom ovogodišnjem početku ugostio jednog od najvećih suvremenih talijanskih i europskih pisaca.Sam Baricco bio je na premijeri, a prvi dojmovi koje je izrekao nakon nje bili su da je, unatoč izvedbi na njemu stranom jeziku, prepoznao i pratio sudbinu svojih likova te da mu se posebno svidjela glazba (Händel) koju je također izabrala Mani Gotovac. A njoj su očito misao vodilja bile autorove riječi “Želio sam napisati knjigu koja je slika. “Ocean more” najbliža je mojoj zamisli”, a u slici koju smo vidjeli sinoć velika autorska pomoć bile su likovne intervencije kipara Ivana Midžića, koje su dijelove priče “zavezali” uz roman, ali ih istovremeno s morskog žala odveli u svijet nadrealizma, iz kojeg kao da su u “običan” život stigli Bariccovi likovi. A oni su: žena koja preljub liječi morskim zrakom, slikar koji želi naslikati portret mora i slika ga morem, znanstvenik koji istražuje gdje prestaje more te mladić koji ih poslužuje na plaži i postaje važan dio njihovih života. Za tu i takvu priču teško je zamisliti ljepše mjesto od ove dubrovačke vale.

Dobrodošao brod

Jedino ovdje nikoga ne začudi kada u ključnom trenutku predstave morem iza hridi prođe brod. Nije, doduše, imao tri jarbola kao onaj u priči, ali zato je pojačao valove točno gdje je trebalo, kao da ga je na njegovu plovidbu navodila sama teatarska magija. Sudionici “Ocean mora”, koje je nastalo u koprodukciji Igara, Hrvatskog društva pisaca, HNK Varaždin, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Veleposlanstva Italije su: Iva Babić, Robert Plamić (ujedno i suautor scenske prilagodbe), Bruno Kontrec i Ivan Čuić.     

>> Alessandro Baricco gost Dubrovačkih ljetnih igara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije