Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
47. PIF

Rekordnih 12 tisuća gledatelja, laureat politički angažirana 'Saga' iz New Yorka

Saga Waka Waka
Foto: PIF
21.09.2014.
u 11:30

Dječji žiri najboljom predstavom proglasio je "Genijalnog genija" Kazališta lutaka Zadar, a od hrvatskih predstava nagrađene su i predstave "Ronilac bisera" te "Deveta ovčica"

Ovogodišnji PIF privukao je rekordnih 12 tisuća gledatelja, a laureat 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka je njujorška skupina Wakka Wakka s predstavom "Saga". Dječji žiri najboljom predstavom proglasio je "Genijalnog genija" Kazališta lutaka Zadar, a od hrvatskih predstava nagrađene su i predstave "Ronilac bisera" te "Deveta ovčica"Žiri je za predstavu "Saga" nagradu obrazložio da ona dokazuje da lutkarska umjetnost i danas može biti iznimno politički angažirana i poticati svoju publiku na kritičko mišljenje, a sve to uz izvrsne pojedinačne kreacije u glumi, animaciji, oblikovanju svjetla i režiji.

 

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je poljskom Kazalištu Maska iz Rzeszova koje je u predstavi "Snježna kraljica“ dobro poznatu priču ispričalo prema originalu, jasno pokazavši da je dobro i zlo prisutno u svijetu, ali da je svaki pojedinac slobodan u svome izboru.

Nagradom za režiju nagrađen je Matija Solce, redatelj predstave "Mali daždevnjak prelazi cestu“ u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana. Shylo Oleksii nagrađen je za animaciju Petruške u predstavi "Petruška“ Kazališta lutaka Moskva, u kojoj je kroz odličan ritam, preciznost i korištenje svih mogućnosti ginjola ostvario odličan kontakt s publikom i pokazao kako u njegovim rukama klasičan lik Petruške i dalje živi. 

Za animaciju je nagrađen i  Ivica Lučić u predstavi "Deveta ovčica“ , gdje je s lakoćom i šarmom stvorio punokrvni i kompleksan kazališni lik Devete ovčice.  

Dvije nagrade otišle su u ruke tima predstave "Ronilac bisera“ koja je nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo).  Za animaciju je nagrađena Morana Dolenc, koja je unutar minimalizma forme stolnog kazališta pokretom i glasom ostvarila više scenskih likova s različitim i jasnim karakterima, a za kreaciju lutaka Drago Dolenc za svoje likovno uvjerljive lutke jednostavnih oblika i jasnih boja.

Posebnu nagradu dobila je predstava "Deveta ovčica“ u režiji Ljudmile Fedorove u izvedbi Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka za suodnos stvarnosti, lutke i djeteta. 

>> Zapostavljena forma - lutkarska predstava za odrasle - 'Kabanica' zatvara PIF

>> Stephen Mottram otvorio PIF-a u velikom stilu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije