Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival razvojnog kazališta

Peto izdanje Ganz novog festivala

Ganz novi festival
Foto: PR FOTO
1/11
03.09.2015.
u 15:30

Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna.

Ulaz na festival je besplatan, a sve informacije dostupne su na ganznovi.sczg.hr.

Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Njegovih početaka  prisjeća se umjetnička voditeljica festivala, Silvija Stipanov: Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba.

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: We Are Still Watching s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te Positions, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

U predstavi We Are Still Watching pokušavamo stvoriti jedan performativni kontekst u sklopu kojega su svi izvođači u jednakoj poziciji. Svi čitaju scenarij prvi put u svome životu i nitko ne zna kako će predstava završiti. Tokom predstave u prostoriji nije prisutan ni jedan predstavnik „autoriteta“. Gledatelji „izvode“ jedni za druge, dodala je Müller.

Premijerno ćemo na Ganzu gledati predstave The Cosmic Dust Practice, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te Genezu  slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala. Geneza govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo, objašnjava umjetnica Mala Kline.

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i Out of Season, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. Možda će vas zanimati, kao nas, iskustvo provedenoga vremena, pažnje i pozornosti, povjerenja i posvećenosti onome što se rađa između nas. I kad kažemo „nas“, mislimo na sve nas, dodali su Henderson i Ferlin.

Iz Španjolske, dolaze nam kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu My Great Work koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom-u-nastanku What is Third pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi. Emocija, trenje, kritika, ljubav, drugost te granica govornoga jezika, ono je što tvori njezinu predstavu.

Tijekom festivala moći ćete uživati u instalaciji stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro/Defoorta/Fourneta/Goergera/Vialajoš jednoj suradnji s Rendez-vous festivalom. Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu ikada da dobijete informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način, najavljuju autori projekta.

Pomoću Ibsenove priče o sudbini Doktora Stockmanna i njegove obitelji, u brehtijanskoj formi dijalektičkoga kazališta, redatelj Zlatko Paković,  s glumcima i glazbenikom na sceni oblikuje jedan sasvim originalan kazališni organizam estetike i etike otpora, predstavu Ibsenov neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad.

Pisac i reditelj pametno je, vispreno i iznad svega osvežavajuće duhovito i teatarski potentno – mada krajnje svedenim sredstvima, gde i muzika ima znatnu ulogu – zaokružio svoju priču o nadilaženju građanskog pozorišta (kao onog koje tek prikazuje, ako ne i slavi postojeći poredak), i to prvo kroz kritičko ibzenovsko pozorište, a onda i kroz brehtovski dijalektički teatar koji posve prelazi na drugu stranu duge, i sve to uglavnom umesno i vešto povezujući sa -ovdašnjom trenutnom situacijom’ kako političkom tako i socijalnom, napravivši živu i uzbudljivu predstavu koja vas tera da tražite još. ( Teofil Pančić, Vreme).

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, 'besane noći' suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom predstavit ćemo njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom Dispatchwork,Janje uljepšao 36 gradova diljem svijeta; od Ljubljane do Taipeia, od New Yorka do Pariza te od Venecije sve do Quita u Ekvadoru. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru. Performans je također dio manifestacije Rendez-vousa , festivala Francuske u Hrvatskoj.

Za svoj 5. rođendan, Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, već spomenutu radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te niz prezentacija dobre prakse u sklopu programa produkcije umjetničkih projekata.

Za glazbeni dio programa zadužen je The Projection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad Hidden Landscapes umjetnika Ivana Mršića.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe,  koji se održava uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba te u suradnji s Rendez-vousom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, Francuskim institutom, projektom TransARTE, programom TEATROSKOP, organizacijom Acción Cultural Española, Goethe Institutom u Hrvatskoj, Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom.

Ulaz na festival je besplatan, za vas.

Vidimo se na Ganzu!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije