Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar ulysses

Ovo je vrijeme kad Antigone još uvijek traže svoje mrtve

26.05.2015., Zagreb - U caffe baru Velvet predstavljen program 15. sezone Kazalista Ulysses.  Rade Serbedzija, Lenka Udovicki.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.05.2015.
u 15:49

Uz Šerbedžiju kao Kreonta i Maju Izetbegović u naslovnoj ulozi, u ulozi Tiresije zaigrat će Damir Urban

– Kažu da se neki teatar može smatrati prepoznatim kad izdrži sedam godina, a mi smo, evo, dobacili duplo – rekao je Rade Šerbedžija na jučerašnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom kafiću Velvet.

Slavni je glumac s ponosom najavio 15. sezonu Kazališta Ulysses u kojoj će ovog ljeta, svim poteškoćama usprkos, biti čak tri premijere.

Prva će, 27. srpnja, biti praizvedba drame Pečat mladog dramaturga Borne Vujčića. Bit će to ujedno i hommage njegovu ocu, prije deset godina preminulom suosnivaču Ulyssesa Borislavu Vujčiću.

Riječ je o jednom od onih projekata u kojima priliku dobivaju mladi. Osim autora, to su u ovom slučaju redateljica Lea Anastazija Fleger i glumci Katarina Strahinić i Dado Ćosić, uz iskusnog Gorana Grgića. Glavna tema Pečata je pravda, taj, prema riječima Borne Vujčića, "zavodljiv, lijep i opasan pojam koji se često pojavljuje i kao neostvareno obećanje".

Vrijeme je za Sofokla

Druga premijera bit će Gogoljev Dnevnik jednog luđaka koji skladatelj, redatelj i scenograf Marjan Nećak postavlja kao monooperu pisanu za sjajnog glumca s velikim glazbenim talentom Ozrena Grabarića. Nakon praizvedbe u Bitoli predstava na Brijune stiže 5. kolovoza.

Treća premijera bit će Sofoklova Antigona u koprodukciji sa sarajevskim MESS-om, na programu od 14. do 22 kolovoza.

– Očito je došlo vrijeme za Antigonu koja se trenutačno igra na mnogo mjesta u svijetu – rekla je redateljica Lenka Udovički dodajući kako je tema nepokopanog brata još aktualnija pored toliko svježih masovnih grobnica i toliko žena koje još uvijek traže grobove svoje braće, muževa, očeva i sinova. Uz Maju Izetbegović u naslovnoj ulozi i Šerbedžiju kao Kreonta, u ulozi Tiresije zaigrat će i Damir Urban.

Riječki će roker 19. srpnja na Malom Brijunu održati i koncert, a glazba će i otvoriti sezonu 11. srpnja kada bi se trebali okupiti brojni glazbenici koji su već nastupali na Brijunima. Koncert klasične glazbe s glasovitim violončelistom Davidom Grigorianom na programu je 26. srpnja, a 8. kolovoza pjeva Amira Medunjanin.

Gostuju sjajne predstave

Ljeto neće proći bez amblematskog "Kralja Leara", a "Pijana noć 1918." igrat će se u pulskom INK. Dodatak svemu tomu su tri gostovanja. Zijah Sokolović igrat će svoju legendarnu monodramu, dok iz Srbije stižu dva sjajna ansambla i dvije hvaljene predstave: Jugoslavensko dramsko pozorište iz Beograda donosi "Razbijeni krčag" Heinricha von Kleista u režiji Igora Vuka Torbice, a Narodno pozorište iz Subotice "Koštanu" Borislava Stankovića u režiji Andraša Urbana.

>> To je totalni teatar! Svi glume, pjevaju i plešu

Komentara 5

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
21:44 27.05.2015.

da se financiraju od ulaznica...propali bi prvu godinu...

NE
Neba
22:52 27.05.2015.

To sve financiraju Kojic, Ljustina i ostali Banditicevci od ZGB novca

DU
Deleted user
18:23 27.05.2015.

zbljuv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije