Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade hrvatskog glumišta

Osječani, Komedija i ZKM slave

24.11.2016., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je 24. dodjela Nagrada hrvatskog glumista. HNK Osijek sa intendantom Bozidarom Snajderom.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
25.11.2016.
u 00:05

Najbolja dramska predstava je “Hinkemann”, a “Moje pjesme, moji snovi” najbolji su mjuzikl.

Osječko Hrvatsko narodno kazalište, zagrebačka Komedija i Zagrebačko kazalište mladih najveći su dobitnici 24. dodjele Nagrada hrvatskog glumišta. Predstava “Hinkemann” ZeKaeMa koju je prema drami Ernsta Tollera režirao Igor Vuk Torbica proglašena je najboljom dramskom predstavom, a Rakan Rushaidat nagrađen je za ulogu Eugena Hinkemanna. Komedija je slavila sa “Mamma Miom” koja je izborila tri nagrade. Onu redateljsko-koreogrfsku osvojio je Igor Barberić, glumačko-pjevačku Danijela Pintarić za Tanyu (ali i ulogu Ružice u mjuziklu “Legenda Ružice grada”), a kostimografsku Mirjana Zagorec. Osječki HNK imao je najveći broj nominacija, a zadovoljio se s tri nagrade. Njihov mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” u režiji Nine Kleflin najbolja je predstava u kategoriji mjuzikla i operete, djeca iz te predstave nagrađena su u kategoriji mladih umjetnika, dok je Radoslava Mrkšić dobila nagradu za sporednu žensku ulogu iz “Tri sestre”.

Pohvala “Bajci o Žar ptici”

Za najbolju režiju s pravom je nagrađena Ivica Boban za Shakespearovog “Othella” sa Dubrovačkih ljetnih igara, dok je najboljom glumicom proglašena Nela Kocsis za Lauru Lenbach iz predstave “U agoniji” autorskog tima Kocsis-Grabarić-Stazić. Za najbolju sporednu ulogu nagrađen je Mladen Vasary za predstavu “Malo morgen” Nina Škrabea u režiji Georgija Para u KNAP-u.

Hit predstava zagrebačkog HNK-a “Tri zime” donijela je nagradu autorici teksta Teni Štivičić i Luci Anić za ulogu Lucije Kos u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina. U toj je kategoriji slavio i Romano Nikolić za ulogu Mirka Bradarića u “Duši od krumpira” Rade Jarka u režiji Ozrena Prohića i izvedbi kazališta Marina Držića.

Odlično je prošla i zagrebačka Žar ptica koja ima najbolju lutkarsku ili predstavu za djecu i mlade zahvaljujući “Bajci o Žar ptici” redateljice Ivice Boban i najbolju glumicu Ivanu Boban nagrađenu za ulogu Žar ptice. Najbolji glumac u lutkarskim i predstavama za djecu i mlade je Bojan Brajčić s ulogom u “Dici” koju je u Gradskom kazalištu mladih Split režirao Dario Harjaček. Najbolji scenograf je Damir Zlatar Frey za “Vampirsku kroniku Jure Grando” iz Istarskog narodnog kazališta.

Slavila i Kultura promjene

Najboljom plesna predstava je “Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer” Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone i Kulture promjene SC-a, a najbolji koreograf Bruno Isaković za “Nečastive” u izvedbi Studija za suvremeni ples. Najbolja plesačica je Petra Chelfi za predstavu “Spone” u koreografiji Roberta Olivana Zagrebačkog plesnog ansambla, a plesač Slađan Livnjak za ostvarenja u predstavama “Octet-Stream” i “From Body to Body” u koreografiji Ive Nerine Sibile Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta IRMC i Hrvatskog instituta za pokret i ples. Mladen Rutić najbolji je redatelj radio drama za režiju “Pred jutro - Ponedjeljak, 7. rujna 2015”, a Franjo Dijak najbolji glumac u TV drami za ulogu u TV filmu “Trebalo bi prošetati psa”.

U punom zagrebačkom HNK-u nagrade za životno djelo primile su prekaljene umjetnice Inge Appelt u kategoriji drame i Veronika Durbešić u kategoriji operete i mjuzikla, zahvaljujući se i žiriju, ali i publici koja ih je frenetično pozdravila, dok je nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti zasluženo dobio scenograf Miljenko Sekulić Sarma. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije