Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera u ZKM-u

Olujna noć nadomak Novom svijetu odlično dočarana na pozornici

17.11.2014., Zagreb - Zagrebacko kazaliste mladih, konferencija za medije na kojoj je redatelj predstave Rene Medvesek predstavio predstavu Kristofor Kolumbo, nakon koje je ansambl izveo dio predstave.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
24.11.2014.
u 09:43

Vizionar, 
Krležin je Kolumbo lik koji ne može završiti drugačije nego raspet

Olujnu prevratničku noć uoči dolaska na kopno, kako je to zamislio Miroslav Krleža, vjerno je dočarao ansambl ZKM-a na subotnjoj premijeri "Kristofora Kolumba" u režiji Renea Medvešeka.

Postoji li progres i je li kolektivno moguć, tema je koju propituje mladenačka Krležina drama suprotstavljajući vizionara i svjetinu, duhovno i materijalno, napredak i status quo.

Borbu između oprečnih strana pojačava odnos između mirnog i odlučnog Kolumba (Krešimir Mikić) te divlje i žestoke posade kojoj se naknadno pridružuje (isprva pomirujuća) admiralska falanga (Sreten Mokrović, Zoran Čubrilo i Maro Marinović) kao intelektualna elita zavedena materijalnim bogatstvom i slavom što ih donosi otkriće Novog svijeta.

Admirali i robovi

Komad je klasno obojen i aktualan. U trenutku oluje koja prijeti novim brodolomom, robovi (Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Jasmin Telalović i Petar Levantić) odbijaju veslati tvrdeći "sada smo svi isti" čime izazivaju revolt mornara (Pjer Meničanin, Damir Šaban, Filip Nola i Kristijan Ugrina) koji ne žele preuzeti njihov posao. Admiralska falanga privremeno primiruje strasti lukavštinom pa robove naziva "slobodnim moreplovcima", obećavši im slobodu čim se domognu novog kopna, što je zapravo laž.

Nitko, međutim, ne shvaća radikalnost Kolumbove plovidbe u nepoznato, metaforičkog puta u nepoznato – želje za promjenom, želje za novim bez povratka na ono od čega je pobjegao. U trenutku kada to i objavi, svjetina u kojoj je i admiralska falanga, razapinje ga na jarbol.

U komadu je nekoliko obrata koji su riješeni glazbom.

Dok oluja tutnji, Kolumbo svjetinu uspijeva uvjeriti u nužnost nastavka putovanja pjesmom "Robovi, zemlja je zvijezda" koju ritmično ponavlja te mu se postupno pridružuje (preživjeli) ostatak posade, čime se naoko stvara harmonija.

Nakon što pridobije gomilu, admiralov alter ego monologom razotkriva što doista o njima misli. Naziva ih majmunima koji ne shvaćaju bit Novog. Dojam je pojačan višestrukim instrumentalnim intermezzom ansambla.

Dvanaestorica na sceni

Odličan posao napravio je suradnik za udaraljke Nenad Kovačić koji je uigrao ansambl, bez čega uvod u vrhunac predstave ne bi imao jednaku snagu. Skladatelj Matija Antolić imao je važnu ulogu u kreiranju lirskih točaka čitavog ansambla. Dramaturginja Jelena Kovačić vješto je uspjela broj uloga u komadu prilagoditi dvanaestorici glumaca na sceni budući da izvorna Krležina drama ima višestruko veći broj uloga. Efektno je riješena i scenografija u trenutku kad iz crne tmine pučine u olujnome ljuljanju nastaje paluba broda.

>> Suprotstavljanje mase i vizionara svijetu daje ritam

>> Ansambl je na brodu i putujemo s Kolumbom u neizvjesnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije