Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Sedlaru

'Ana Frank ne udovoljava minimalnim estetskim kriterijima za gostovanje u HNK Rijeka'

08.09.2014., Rijeka - Konferenciji u Hrvatskom narodmom kazalistu Ivana pl. Zajca uoci pocetka nove kazalisne sezone nazocili su intedant Oliver Frljic, pmocnik Marin Blazevic, gradonacelnik Vojko Obersnel, procelnik za kulturu Ivan Sarar, ravnatelj Balet
21.03.2015.
u 14:20

Smatramo sramotnim, upravo perverznim način na koji riječki HDZ i Jakov Sedlar koriste tragediju djevojčice koja je postala simbol stradanja sve djece u II. svjetskom ratu u dnevno-političke svrhe

Osim što u HNK Ivana pl. Zajca nikada nije stigao bilo kakav službeni upit ili zamolba za gostovanje, želimo istaknuti kako riječko kazalište promišlja i planira svoj program profesionalno, ozbiljno i dugoročno pri čemu ne vodi računa o medijskim istupima lokalnih političara, niti ispunjava želje političkih partija. Nadamo se da će i riječki HDZ to uskoro shvatiti.

Osim toga, sudeći po kritikama, posebice onoj Nataše Govedić, predstava „Ana Frank“ Jakova Sedlara ne udovoljava minimalnim estetskim kriterijima koji bi je „preporučili“ za gostovanje u riječkom HNK-u: „Nedostaje sve ono što čini kazalište: osobni odnos autora predstave prema stradanju junakinje u dugotrajnom zatočeništvu, suvremeni odgovor (recimo palestinske djece) na dugotrajno opsadno stanje, uspoređivanje političkog progona nekad i sad, vrednovanje onih dimenzija slavnog dnevnika s kojima mnogi kasniji pisci i pjesnikinje uspostavljaju aktivan dijalog s Anne Frank. Drugim riječima, nedostaje pristup temi koji bi išao u dubinu i aktualnost, a ne u deklarativna opća mjesta. Treba razlikovati priredbu s projekcijom od predstave. U kazalištu za djecu očekujemo predstave, a ne političke priredbe.“

Podsjećamo i Sedlara i Burića da je riječki HNK puno ranije osmislio i započeo program kojim obilježava 70. godina pobjede nad fašizmom i uvodi nas u proslavu Dana oslobođenja Rijeke. Taj program uključuje puno ozbiljnije i relevantnije autore od Sedlara. U sklopu njega je već predstavljen Lordan Zafranović, a upravo večeras se prikazuje film izraelske redateljice Vanesse Lape „Onaj pristojni“ o Heinrichu Himmleru. Uoči ove važne obljetnice napravili smo i predstavu „Hrvatsko glumište“ koja se bavi fašizmom domaće kazališne zajednice u 90-im, a u njoj posebno mjesto zauzima Jakov Sedlar, redatelj predstave koja je nastala po romanu ustaškog ministra Mile Budaka.

Smatramo sramotnim, upravo perverznim način na koji riječki HDZ i Jakov Sedlar koriste tragediju djevojčice koja je postala simbol stradanja sve djece u II. svjetskom ratu u dnevno-političke svrhe. Riječ je o kampanji koju HDZ vodi protiv novog vodstva HNK Ivana pl. Zajca od početka njihova mandata

Ukoliko Jakov Sedlar i gradski zastupnik HDZ-a, gospodin Hrvoje Burić, koji sve više nastupa kao njegov glasnogovornik, imaju ambiciju uređivati repertoar riječkog Kazališta, predlažemo im da se prijave na prvi sljedeći natječaj za intendanta ove institucije.

 

Oliver Frljić i Marin Blažević

 

>> Sedlar: Nisu mi dali u riječki HNK Frljić: Nije ni tražio

Komentara 11

LA
LaurenceofArabia
21:27 21.03.2015.

Minimalni estetski kriterij je Partijska iskaznica, da?

ĆA
ćaćaća
10:20 22.03.2015.

yugo frljić se igra s našim novcima kulture..

L0
luena 01
10:11 22.03.2015.

Eto vam sad dobili ste svoje,ni u svom kazalistu nemate sta za reci nego vam Frljic odredjuje sto ce se prikazat i gledat....Tko njega postavi za intedanta Rijeckog narodnog kazalista....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije