Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u subotu

Noć kazališta u HNK Split - ulaznice za Samsona i Dalilu upola jeftinije

Samson i Dalila
Foto: PR FOTO
1/3
18.11.2015.
u 11:20

Opera Samson i Dalila najznačajnije je glazbeno-scensko djelo francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa. Opera HNK Split premijerno ga je postavila u srpnju ove godine, na otvorenju 61. Splitskog ljeta.

U sklopu manifestacije Noć kazališta ulaznice za izvedbu operne predstave Samson i Dalila u subotu 21. studenog Hrvatsko narodno kazalište Split ponudit će po cijeni upola nižoj od uobičajenih.

U ovogodišnjoj Noći kazališta sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Republici Hrvatskoj. Moći će se pogledati 125 predstava i sudjelovati na 80-tak popratnih programa. Hrvatska Noć kazališta dio je projekta Europska noć kazališta, jednodnevne manifestacije posvećene scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom.

Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Opera Samson i Dalila najznačajnije je glazbeno-scensko djelo francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa. Opera HNK Split premijerno ga je postavila u srpnju ove godine, na otvorenju 61. Splitskog ljeta.

“Na novo splitsko uprizorenje ovoga veličanstvenog djela čekali smo više od pedeset godina, ali isplatilo se čekati.“ – tim je riječima kritika popratila premijernu izvedbu. Solistima, zborom i orkestrom splitske Opere na predstojećoj će izvedbi ravnati maestro Hari Zlodre, a u naslovnim ulogama Samsona i Dalile nastupit će tenor Vladimir Garić i mezzosopranistica Ivana Srbljan. Ostale solističke uloge tumačit će Giorgio Surian, svjetski proslavljeni basbariton, te Božo Župić, Mate Akrap, Vinko Maroević, Saša Jakelić i Joško Tranfić, a značajnu ulogu u ovoj spektakularnoj inscenaciji velike francuske opere ima i Balet HNK Split.

 Redatelj Krešimir Dolenčić starozavjetnu je priču iz Knjige o sucima o Samsonu, vođi Izraela u otporu protiv Filistejaca, čija nadljudska snaga počiva u njegovoj kosi, a pada kao žrtva svoje ljubavnice Dalile, ispunio suvremenim asocijacijama. Autorski tim, pored njega, čine još i scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić, koreografkinja Larisa Navojec, autor videa Willem Miličević, zborovođa Ana Šabašov, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, suradnica redatelja Jelena Bosančić, asistentica koreografkinje Manuela Svorcan. Libreto Ferdinanda Lemaire-a preveo je Gerard Denegri.

Cijene ulaznica za izvedbu koja je na programu splitskog Kazališta u subotu 21. studenog s početkom u 19:30h povodom Noći kazališta nude se po sniženoj cijeni koja se kreće u rasponu od 30 – 50 kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije