Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nera Gojanović Kljajić

Podignuta optužnica protiv bivše ravnateljice HNK Šibenik

nera gorjanović kljajić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.06.2015.
u 11:26

Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga s neistinitim sadržajem, čime je, na štetu ustanove, pribavila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od nešto manje od 19 tisuća kuna.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) na  službenim stranicama naveo je inicijale optužene 36-godišnjakinje kojoj se na teret stavlja da je od 8. svibnja 2013. do 31. siječnja 2014. godine, kao ravnateljica jedne ustanove, sebi odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za nastupe na probama i izvedbama u koprodukciji s ustanovom u drugom gradu iako joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar za tu svrhu zbog čega nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova. Doznaje se da je riječ o bivšoj ravnateljici Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Šibenik Nere Gojanović Kljajić, piš HRT.

Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga s neistinitim sadržajem, čime je, na štetu ustanove, pribavila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od nešto manje od 19 tisuća kuna.

Optužnicom se tereti i da je od 23. studenog do 23. ožujka 2014. godine zaključila pet ugovora s raznim društvima i udrugama koje su organizirale koncertne izvedbe raznih izvođača u prostoru ustanove pri čemu im je omogućila besplatno korištenje dvorane s pratećom tehnikom uz besplatni angažman zaposlenika kazališta.

Također, u optužnici navodi kako je odobrila i besplatno korištenje tehnike (rasvjete i razglasa) za svoj i nastup drugih izvođača na koncertu u organizaciji druge ustanove održanog 10. kolovoza 2012. godine na Roškom Slapu, čime je ustanovi nanesena šteta od najmanje 31,5 tisuća kuna.

Okrivljenicu se tereti i da je 10. siječnja 2014. godine sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu s glumcima i pomoćnim osobljem koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave izvođene tijekom 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazala da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini iako one nisu izvođene tijekom te godine.

Tereti ju se da kao ravnateljica ustanove nije od početka 2012. do siječnja 2014. godine vodila poslovne knjige koje je po zakonu morala voditi niti je računovodstvu dostavljala sve ispostavljene račune dobavljača kao i sklopljene ugovore o djelu i autorskom djelu, već je dobavljače upućivala da račune za obavljene usluge prema ustanovi ispostave sponzorima i donatorima ustanove, pri čemu nije prikazivala takve donacije kao prihode niti račune dobavljača kao rashode čime je onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje ustanove.

>> Hrvatski kazalištarci nisu čuli 
za Principa

Komentara 4

LA
LaurenceofArabia
14:41 26.06.2015.

i zatim, to podlo, prikriveno a opet sustavno unistavanje hrvatske kulture i hrvatskih teatara; devastacija i kaznjavanje HNK u Splitu; postavljanje Zlataricine i drzavne marionete za intendanta u Zagrebu; instalacija suludog fasista i agitpropa na stetu i sramotu HNK u Rijeci te micanje i unistavanje reputacije preostalog hrvatskog kadra kao npr. u Sibeniku. I ja se bojim da je fasizam ponovno uHrvatskoj; ali taj fasizam provodi i planski cini vladajuca stranka u rh. Nacin na koji su fasisti unistavali Zidove: unistavanje reputacije, javno sramocenje, oduzimanje imovine te zatim drustvena izolacija prije konacne terminacije - apsolutno je jedna nacinu na koji danasnji komunisti koje predstavlja sdp unistavaju i rjesavaju se svojin stvarnih i imaginarnih protivnika. Situacija je krajnje alarmantna.

LA
LaurenceofArabia
14:16 26.06.2015.

Gojanovic je sjajna i perspektivna mlada zena. Neru Gojanovic proganja se zbog toga sto je clanica hdz-a, jednostavno. Po dolasku Nere Gojanovic, kazaliste u Sibeniku pocelo je funkcionirati, planirale su se predstave, izvodile opere, kazaliste se obnovilo. Tko ide krasti 19.000 kuna? Podigli su joj optuznicu u rekordnom roku. Marina Lovric Merzel ukrade milijune , ne daje ostavku ( clanica je sdp-a i bliska premijeru), optuznice jos nema. Sto nam to govori o pravdi ? Pravda koja se koristi selektivno, za javno prozivanje politicki nepodobnih govori da nas je u kratkom roku vlada Zorana Milanovica dovela u stanje diktature gdje je drzavni apart instrumentaliziran iskljucivo za odrzavanje onih koji su na vlasti. Drzi se 'Nera'...i to ce proci. Unatoc svemu, mislim da ce gdja Gojanovic imati dobru i sjvetlu buducnost.

IV
IvanXXIII.
12:47 26.06.2015.

Jako zanimljivo! A što čini Vrgoć već cijelo jedno desetljeće nego sama sebi izdaje putne naloge, i to za inozemstvo, sama sebi podnosi izvještaje i uopće, sve radi sama sebi jerbo je to "najsigurnije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije