Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodska kazališna družina

Ne mirimo se sa 'smrću'. Napunili smo blagajnu sami i pobjegli s burze

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Kazališna družina 'Ivana Brlić Mažuranić'
1/3
26.08.2015.
u 16:22

U svibnju su ostali bez posla, a onda su festivalom i turnejom zaradili novac za opstanak

Kazališna družina "Ivana Brlić-Mažuranić" iz Slavonskog Broda ipak nastavlja s radom. Nakon što su u svibnju zbog financijske krize svi morali na burzu rada, članovi ove male ali složne ekipe odlučili su pokušati nastaviti dalje, svjesni kako se jedino vlastitim snagama mogu izboriti za opstanak. U lipnju su održali svoj drugi dječji festival "Malik dani", a zatim otišli i na tradicionalnu ljetnu turneju. Blagajna im se tako ipak malo napunila, dostatno za isplatu plaća za idućih mjesec ili dva.

Roditelji nemaju za teatar

Zahvaljujući tomu, odjavili su se s biroa te službeno od 1. kolovoza ponovno imaju svoja radna mjesta. Iako je budućnost i dalje neizvjesna, nadaju se da je najteže razdoblje ipak iza njih.

– Prihodi od predstava za učenike osnovnih škola su pali i nisu bili dostatni da se kazalište održi na životu. Roditeljima je sve teže izdvajati novac za kulturne sadržaje i razumijem ih – kaže voditeljica družine Darija Vlajnić. Ona dodaje kako je njezin moto uvijek bio da svako dijete, bez obzira na financijsku situaciju u obitelji, ima pravo gledati predstavu. Stoga su ulaznice prodavali po popularnoj cijeni od 20 kuna iako su ih iz nekih drugih sredina optuživali da tako ruše cijenu rada.

Nažalost, teška ekonomska situacija u Slavoniji utjecala je da je nekim roditeljima i to bilo preskupo. Škole su ih dosad podržavale, ali ne razmišljaju ni svi ravnatelji na isti način pa su se neki okrenuli drugim sadržajima. Družina se pak gotovo u cijelosti financira sama, od prodaje ulaznica, uz tek je manji dio sredstava prikupljenih od projekata. Unatoč svemu, upornost se Brođanima ipak isplatila. Obišli su gotovo cijelu jadransku obalu te s "Mačkom u čizmama" oduševili publiku.

Bez obzira na jezične barijere, u bajci braće Grimm uživali su mališani iz cijeloga svijeta. Doduše, ono što su zaradili na moru samo je kap u moru njihovih potreba. Konkurencija na malom hrvatskom tržištu je velika.

Gola egzistencija

– Svim smo silama nastojali izbjeći umiranje našeg dječjeg kazališta, kako zbog gole egzistencije, tako i zbog činjenice da mi ove godine slavimo 35. obljetnicu kontinuiranog rada. Uzeli smo svoju sudbinu u svoje ruke i ne predajemo se – nastavlja Darija Vlajnić.

U sklopu novog, edukacijskog projekta o zdravoj prehrani, koji rade u suradnji s jednom srednjom školom i udrugom tjelesnih invalida, brodski kazalištarci sada intenzivno pripremaju novu predstavu "Kornjačolija", a početkom jeseni na scenu će vratiti i svoju uvijek popularnu predstavu "Ivica i Marica". Pripremaju se i za proslavu stogodišnjice "Priča iz davnine", a uvjereni su i da sve popularniji Malik dani neće izostati ni dogodine. Sve to žele predstavili publici diljem Hrvatske, a na školama i vrtićima je da ocijene zanimaju li ih njihovi programi.

– Bila bi prava šteta da se kazalište ponovno ugasi jer u našim predstavama ne uživaju samo djeca nego i odrasli. Mi ih na svoj način nastojimo vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na one prave životne vrijednosti, koje smo na putu odrastanja pomalo i zaboravili – kaže član družine Stanislav Hudi.

>> Mali kazališni dani u Slavonskom Brodu

>> Završen prvi dio 53. festivala hrvatskih kazališnih amatera

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije