Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u ponedjeljak

Nagrađene umjetnice u najnovijoj predstavi Teatra &TD „Kuća na oštrici“!

Kuća na oštrici
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/11
29.11.2016.
u 14:26

Dobitnice raznih nagrada struke, redateljica Marina Petković Liker, glazbenica Kaja Farzsky i koreografkinja i plesačica Silvia Marchig udružile su snage u najnovijoj predstavi Teatra &TD „Kuća na oštrici“ čija će se premijera održati u ponedjeljak, 5. prosinca u Kinu SC ( Savska 25) u 20 sati.

Reprizne izvedbe na rasporedu su 6., 20. i 21. prosinca u 20 sati.

Autorski projekt Marine Petković Liker u suradnji s Kajom Farszky i Silviom Marchig nastao je iz inspiracije izvođačkim specifičnostima i kvalitetama umjetnica različitih izvedbenih medija te istraživanjem suglasja izvedbenih jezika glazbe, plesa i kazališta.

U potrazi za jednim, zajedničkim, kazališno-sinestezijskim jezikom, u ovoj predstavi prostor, tijelo, zvuk, svjetlo, kadar, ritam, intenziteti, odnosi, bivanje, suosjećanje, dvojnost i jednotnost uspostavljaju strukturu svijeta u kojem se tijelo i zvuk utiskuju jedno u drugo, u kojem se istovremeno događa zaziranje i prodiranje, strah i riskiranje, suprotstavljanje i dubinsko suosjećanje i podržavanje. Dvije izvođačice na sceni, udaraljkašica i plesačica, razgovaraju preciznim i začudno sirovim izvedbenim jezikom punim osjetilnosti, otvarajući prostore za bujicu afekata, od nježnosti i zaigranosti do grubosti i užasa.

Kazališna predstava koja se prati kao precizna partitura udaraljkaškog koncerta, u sinergiji zvuka, pokreta, boja, mirisa, slika – u Kući na oštrici. Snovito.

Dvije žive u jednoj kući na oštrici, istovremeno manje i veće od prostora, u vremenu koje je zaustavljeno, a kojeg nastoje pokrenuti. One razgovaraju uspostavljajući vlastiti jezik isprepleten elementima zvuka i tijela, osjećajući se kao da su razgovor nesvjesnog i svjesnog, kao da su jedna zapravo. Kuća na oštrici mjesto je na koje će(mo) doći, koje će(mo) osjećati, i koje će(mo) pustiti da ječi.... najavila je redatljica Marina Petković Liker.

Režija, scena i svjetlo: Marina Petković Liker

Ples: Silvia Marchig

Glazba: Kaja Farszky

Kostimi: Ana Fucijaš

Izvedba: Kaja Farszky i Silvia Marchig

 

NAGRADE

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u području plesne umjetnosti(2016.) dodjeljena je "Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer" autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone iz Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu - Studentskog centra - Kulture promjene - Teatar ITD.

Kaja Farzsky dobitnica je nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' (2014.) koja se dodjeljuje mladim glazbenicima za najistaknutije glazbeno ostvarenje.

Nagrada Marul (2016.) za umjetničko ostvarenje Umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls za autentično promišljanje ambijentalnog teatra u izvedbi projekta Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. Ambijentalna predstava koja, ciljano odabranim napuštenim i ostavljenim prostorima koji pamte ljudske usude, svoje drugačije noći i dane bolje upitne prošlosti, otvara kronologije sudbina izgubljenih u svijetu iznuđene tišine i osuđene samoće. Autorica i redateljica Marina Petković Liker, sa suradnicima i okupljenim akterima, stvara novu, neponovljivu autentičnu verziju dogođenih priča i svjedočenja tamnih tonova, izgubljenih iluzija i bolnih posljedica. Dramu oprosta, samoće, odustajanja i tišine. One sasvim drugačije od derutnih enterijera bivše ambulante splitskog Brodogradlišta gdje je Rasplitanje, na trenutak, bilo zaustavljeno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije