Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada hrvatskog glumišta

Najbolji: '260 dana' HNK iz Osijeka, Anja Šovagović Despot, Borko Perić...

Nagrade Hrvatskog glumišta
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/32
24.11.2015.
u 23:50

Stručni žiri odlučio je i da je najbolji balet ‘Đavo u selu’, najbolja opera ‘Mefistofele’, najbolja predstava za djecu je ‘Moja obitelj i jedan jež’...

Predstava “260 dana” HNK Osijek, Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine, osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja predstava u cjelini. Nastavlja se tako sjajan niz osječkog kazališta koji je svojim “Unterstadtom” 2012. doslovno poharao Nagradu. Usto u Osijek putuje i Nagrada za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, koju je dobila Ana Prolić za dramatizaciju romana “260 dana” Marijana Gubine.

Za djecu najbolji Vrag

Za najboljeg redatelja stručni je žiri odabrao Rene Medvešeka i nagradio režiju predstave Miroslava Krleže “Kristofor Kolumbo” u ZKM-u. Za najbolje dramske uloge nagrađeni su:

Anja Šovagović-Despot za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” Dramskog kazališta Gavella te Borko Perić za ulogu u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” Satiričkog kazališta Kerempuh, a za sporedne uloge Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u Sofoklovoj “Antigoni” Kazališta Ulysses te Filip Križan za ulogu Kena u predstavi “Crveno” Teatra Exit. Od mladih glumaca najboljima su ocijenjeni Erna Rudnički za ulogu u predstavi “Nevjerojatan događaj”, autorski projekt Ivice Boban i glumaca Kazališta Knap, te Nikola Baće za ulogu Vuke u predstavi “Dubrovačka trilogija” na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Najbolja predstava za djecu je “Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko, a za ulogu u toj predstavi nagrađena je i Jelena Hadži-Manev, dok je najbolju mušku ulogu u predstavama za djecu i mlade ostvario Dean Krivačić kao Vrag u predstavi “Postolar i Vrag” Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Najbolja televizijska režija je ona Filipa Peruzovića – TV filma “Trebalo bi prošetati psa”, a najbolju ulogu u radiodrami – “Marija i mornar” u režiji Stephanie Jamnicky – ostvarila je Natalija Đorđević.

Na vrhu popisa dramskih nagrada nalazi se ona za svekoliko glumačko djelovanje koju je ove godine dobio glumački doajen Božidar Boban, veliki glumac iz posljednje generacije Gavellinih učenika, dok je Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobila Marija Sekelez za nadasve uspješno petnaestogodišnje ravnateljstvo Gradskim kazalištem Žar ptica.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Tanji Lacko za predstavu “Kristofor Kolumbo”, a ona za najbolju kostimografiju Alanu Hranitelju za balet “Ana Karenjina” Baleta HNK Zagreb.

Najbolji balet je “Đavo u selu” HNK Split, koji su prema koreografiji Pije i Pina Mlakara na sceni oživjeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić, a najboljom koreografijom nagrađena je “Ana Karenjina” Lea Mujića, veliki baletni hit HNK Zagreb nastao prema slavnom Tolstojevu romanu, na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. Edina Pličanić, baletna Ana Karenjina, osvojila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u baletu, a najbolje muške uloge otplesao je Tomislav Petranović kao Charles u “Alisi” i Zlatni idol u “Bajaderi” HNK Zagreb.

Od opere do opere

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje na području opere pripala je dirigentu i skladatelju Miri Belamariću, najbolja opera je “Mefistofele” HNK Split, a nagradu za najbolju režiju opere dobila je Dora Ruždjak Podolski za režiju opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula 28. Muzičkog biennala Zagreb. Nagrada za najbolju žensku ulogu u operi pripala je Anamariji Knego za ulogu Gospođice Jessel u operi “The turn of the screw” HNK Rijeka, a za najbolju mušku ulogu – Mefistofela u operi “Mefistofele” – Ivici Čikešu, dok je najbolji mladi operni pjevač Leon Košavić. 

>> Nominacije za nagradu hrvatskog glumišta 2015.

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
11:16 25.11.2015.

abolirani nam vode kulturu s našim novcima ...

Avatar Dameanu
Dameanu
16:56 25.11.2015.

Anja Sovagovic? Ma dajte molim vas! I tu se politika umjesala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije