Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi na povratku

Nakon gostovanja u Beogradu "Kazalište bez granica" zapelo na granici

Duško Ljuština
Foto: Anto Magzan/Pixsell
28.04.2016.
u 21:10

Djelatnici na granicama naše domovine morali bi pod hitno odbaciti stav "odbij druže" i sa smješkom dočekivati ljude koji ulaze u našu zemlju, poručuje ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština

Izimno uspješno bilo je gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba u beogradskom Ateljeu 212. Nakon krcate "Predstave Hamleta u selu Mrduša donja" Ive Brešana u režiji njegova sina Vinka Brešana, rasprodani su i "Maratonci trče posljednji krug" Dušana Kovačevića u režiji Ive Milošević. U velikom broju posjetitelja koje je zanimalo kako će kultni srpski tekst
izgledati u izvedbi zagrebačkog ansambla bio je poznati glumac Sergej Trifunović.

- Jako mi je drago što sam gledao Maratonce u ovakvoj izvedbi. Kovačević ih je pisao u vrijeme kada je komunistička vrhuška bila ista već trideset godina, tako da je to jasno svjetonazorski određen komad. On je u svojoj biti vrlo mračan, pa vjerujem da se u Kerempuhovoj verziji puno više približio originalnoj predstavi koja je u Beogradu izvedena 1972. godine. Film je bio taj koji se odmakao od teksta, stavio ga u drugo vrijeme i drugi kontekst, što dio publike možda ne zna, a Kerempuhova predstava mnogo je bliža autohtonom kazališnom djelu - ispričao nam je Trifunović,
nestrpljiv da upozna Elizabetu Kukić koja ga je fascinirala u ulozi Aksentija.

- Bila je izvrsna, tek nakon sat vremena počeo sam se pitati je li pod tom maskom proćelavog starca možda žena. Ona je u mojim očima apsolutna zvijezda predstave, a jako su mi se svidjeli i Luka Petrušić, Tarik Filipović i Vilim Matula - zaključio je Trifunović. Gostovanjem je iznimno zadovoljan i ravnatelj kazališta Kerempuh Duško Ljuština, koji istiće da je izbor predstava bio u skladu s motom projekta "Kazalište bez granica" kojeg su pokrenuli prije nekoliko godina, ovaj put spajajući jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca satiričko-komediografske literature Brešana i podjednako važnog srpskog autora Kovačevića.

- Mislim da je gostovanje realizirano u najbolje moguće vrijeme s obzirom na političke prilike koje se oko izbora uvijek pokvare. Naš dolazak u hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu bio je samo dva dana nakon diplomatske note koju je Srbija uputila našem veleposlaniku Gordanu Markotiću. Dobro je da je kultura uvijek korak ispred, da gradi mostove, spaja narode i kulture - ocijenio je Ljuština, kojem je, kao i ostatku ansambla, raspoloženje pokvario tek neuljudan nastup hrvatske granične policije na povratku s gostovanja.

- Naši glumci odigrali su u utorak navečer predstavu u Kerempuhu da bi već u srijedu navečer igrali u Beogradu i u četvrtak ponovno u Zagrebu. To može biti stresno, ali mi bez obzira na sve uvijek nastojimo dobro raditi svoj posao, da se publika osjeća dobro i rado vraća u kazalište. Isto bi tako djelatnici na granicama naše domovine morali pod hitno odbaciti stav "odbij druže" i sa smješkom dočekivati ljude koji ulaze u našu zemlju. Teško ćemo s ovakvim pristupom graditi turistički raj na zemlji, pa predlažem ministrima policije i turizma da se hitno održi jedan seminar lijepog ponašanja za ljude koji rade na našim graničnim prijelazima - poantirao je Ljuština.

>>Duško Ljuština: Hrvatskoj nedostaje kreativna klasa

Komentara 9

DV
djuro.vidmarovic
07:57 29.04.2016.

Gospodin Ljuština je to što je.

BA
bakulušić
21:54 29.04.2016.

Zašto gospodin Ljuština nije rekao da je "Kerempuh" ispostava HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i sigurno bi ih pustili bez problema i provjera. A da to nije izmišljanje nego istina, uvjerit ćemo se nakon predstave "Zmaj" sa Vilimom Matulom u glavnoj ulozi. Frljić će biti oduševljen. Zagreb je tolerantan. Kao i Rijeka. Bandić kao i Obersnel. Sirotinja će sve platiti!

DH
dalibor.hren
10:01 30.04.2016.

Ljuština, mogao si tamo i ostati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije